Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Πόσο πολιτικό είναι το Design; Το Bauhaus που έφθασε στα 100, δίνει την απάντηση!

Την συμπλήρωση ενός αιώνα από την  ίδρυση της Σχολής Bauhaus γιορτάζουν το ΚΠΙΣΝ και το Goethe-Institut Athen, με ομιλίες και εικαστικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Tο «Bauhaus στα 100» εξερευνά την κληρονομιά της πιο εμβληματικής σχολής art & design του περασμένου αιώνα στην αρχιτεκτονική, το βιομηχανικό σχέδιο, τις τέχνες, τον χορό και την παιδαγωγική.

Στο πλαίσιο της 100ής επετείου διοργανώνεται τη Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ( 7μ.μ.-8.30 μ.μ.) διάλεξη του Δρ. Friedrich von Borries  με θέμα «Πολιτική του Design - Design της ΠολιτικήςΠόσο πολιτικό είναι το Design;».
Το design είναι πάντοτε πολιτικό – τουλάχιστον, εφόσον δεν το αντιλαμβανόμαστε ως επιφανειακό σχεδιασμό με σκοπό την προώθηση των πωλήσεων, αλλά ως μια υπεύθυνη διαμόρφωση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε, σύμφωνα με τον Δρ. Friedrich von Borries.
Με αφετηρία ιστορικές θεωρήσεις, όπως εκείνη του Bauhaus, η διάλεξη του Friedrich von Borries καταλήγει στο σήμερα και αξιώνει μια διευρυμένη αντίληψη του design, βασισμένη σε έννοιες όπως «Überlebensdesign» (σχεδιασμός για την επιβίωση) ή «Selbstdesign» (σχεδιασμός εαυτού). 
Εξετάζει ακόμη, την προοπτική ενός θεμελιώδους ερωτήματος: Μπορεί το design να συμβάλει στην καλύτερη διαμόρφωση της δημοκρατίας μας και να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την «κρίση της εκπροσώπησης» ή αυτό θα υπερέβαινε τις δυνατότητες της θεωρίας και των αρχών του; Και τι σημαίνει σήμερα να είναι κανείς ένας πολιτικά ενεργός designer;
Ο Δρ. Friedrich von Borries είναι αρχιτέκτονας και διδάσκει Θεωρία του Design στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου.
Η ομιλία θα διεξαχθεί στα Γερμανικά με ταυτόχρονη διερμηνεία στα Ελληνικά και την Ελληνική Νοηματική γλώσσα.
Ελεύθερη είσοδος
Οι εκδηλώσεις του ΚΠΙΣΝ, στην πλειονότητά τους, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Stavros Niarchos Foundation.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου