Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Ποιος ιερός ναός της Αγίας Βαρβάρας είναι χτισμένος από αλάτι;

 

Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς των Βαλκανίων βρίσκεται στη Ρουμανία και είναι αφιερωμένος στην Αγία Βαρβάρα που εορτάζει σήμερα.
Η εκκλησία αυτή βρίσκεται σε μία σπηλιά στο Τίργκου-Όκνα της Ρουμανίας και είναι χτισμένη 240 μέτρα κάτω από τη γη στα αλατωρυχεία της αρχαίας Δακίας. Ολόκληρος ο ναός δημιουργήθηκε από ανθρακωρύχους και είναι φτιαγμένος από αλάτι.

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Η εκμετάλλευση του αλατιού στην Ρουμανία άρχισε εκατοντάδες χρόνια πριν. Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται στον Πυλώνα, το ένατο επίπεδο του ορυχείου.

Ο ναός ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1992 και ήταν η πρώτη εκκλησία από αλάτι στην Ευρώπη. Ανάμεσα στα δύο εικονοστάσια είναι τοποθετημένο ένα ξύλινο τέμπλο με 24 εικόνες. Τα κηροπήγια, τα εικονοστάσια είναι επίσης κατασκευασμένα από αλάτι.

Σημειώνεται πως εκτός από σημαντικός χώρος λατρείας, ο εν λόγω ναός θεωρείται δημοφιλής τουριστικός προορισμός.

 
Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Αγία Βαρβάρα, επειδή η Αγία μεγαλομάρτυρας είναι προστάτιδα των ανθρακωρύχων.
  
Στο βίο της Αγίας Βαρβάρας αναφέρεται ότι κρύφτηκε μέσα σε έναν βράχο για να αποφύγει τον πατέρα της, ο οποίος την κυνηγούσε. Από τότε θεωρήθηκε η Αγία των εργατών στα ορυχεία και τα μεταλλεία, ενώ επίσης είναι η προστάτιδα του Πυροβολικού.



Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Βαρβάρα έζησε κατά τους χρόνους του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.) και ήταν κόρη του ειδωλολάτρη Διοσκόρου ο οποίος ήταν από τους πιο πλούσιους ειδωλολάτρες της αρχαίας Ηλιουπόλεως (σημερινή πόλη Μπααλμπέκ στον Λίβανο).

 Ο πατέρας της, λόγω της σωματικής ωραιότητας, την φύλαγε κλεισμένη εντός πύργου. Ένα τυχαίο περιστατικό, όμως, την πρόδωσε. Όταν εκείνος πληροφορήθηκε από τεχνίτες ότι η Αγία ζήτησε να τις ανοίξουν τρία παράθυρα στον πύργο όπου ήταν έγκλειστη, στο όνομα της Αγίας Τριάδος και, έτσι, βεβαιώθηκε ότι η κόρη του είχε γίνει Χριστιανή.

Εξοργίστηκε τόσο που την κυνήγησε εντός του πύργου με το ξίφος του για να την φονεύσει. Η Αγία κατέφυγε στα βουνά, αλλά ο πατέρας της την συνέλαβε και την παρέδωσε στον τοπικό άρχοντα, Μαρκιανό, κατηγορώντας την για την πίστη της.
   Μετά από φρικτά βασανιστήρια, διαπομπεύτηκε γυμνή στην πόλη και τέλος σφαγιάστηκε από τον ίδιο τον πατέρα της. Την στιγμή όμως που είχε αποτελειώσει το έγκλημά του, η παράδοση θέλει τον πατέρα της Αγίας έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό κατά θεία δίκη.
 


Τα Λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας διαφυλάχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τον 11ο αιώνα μ.Χ.., οπότε ένα μέρος τους μεταφέρθηκε στη Βενετία, όταν Δόγης ήταν ο Πέτρος Β’ Orseol (991 – 1009 μ.Χ.). Τα Λείψανα μεταφέρθηκαν από την Πριγκίπισσα Μαρία Αργυροπούλα  (η οποία νυμφεύθηκε τον γιο του Δόγη, Πρίγκιπα Ιωάννη) και κατατέθηκαν στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου.


Στην Ορθόδοξη εικονογραφία η Αγία Βαρβάρα ζωγραφίζεται πολλές φορές μ’ ένα ποτήριο στο χέρι.




Πηγές

ieramonopatia.gr

simeiakairwn.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου