Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ποιός είναι ο Πινόκιο της Αρχαιότητας; Πώς συνδέεται με ένα άγλαμα του Τραϊανού και ένα θέατρο;


Καμιά φορά τα παραμύθια μπλέκονται με την επιστημονική έρευνα. Η αρχαιολογία άλλωστε ενέχει τον μύθο σε πολλές περιπτώσεις και το ανθρώπινο φαντασιακό «οργιάζει»…Μια ζωγραφική σε σπηλιά που χρονολογείται 1,500 χρόνια πριν εμπεριέχει μια φιγούρα που οι αρχαιολόγοι ονόμασαν Αρχαίο Πινόκιο. Η μορφή αυτή βρέθηκε στη Νότια Τουρκία, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη Λαοδικεία στην επαρχία του Ντενιζλι. Η εν λόγω πόλη ήταν γνωστή ως  Διόσπολις αλλά έλαβε το όνομα Λαοδίκεια από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ., αλλά την ανοικοδόμησε ο Μάρκος Αυρήλιος.

Της Μαρίας Αλιμπέρτη
Ο υπεύθυνος αρχαιολόγος Pamukkale Celal Şimşek περιέγραψε την ανδρική μορφή με μακριά μύτη. Η δεύτερη τοιχογραφία θυμίζει έναν Ρωμαίο και η τελευταία έναν ιερέα. Η ανδρική φιγούρα που θυμίζει τον ήρωα του παραμυθιού Πινόκιο, ο οποίος μετά από πολλές περιπέτειες κέρδισε το δικαίωμα από μαριονέτα να γίνει κανονικό παιδί, τράβηξε την προσοχή των αρχαιολόγων αλλά και τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, η επικεφαλής των ανασκαφών εξηγεί ότι οι ζωγραφιές που εντοπίστηκαν αναπαριστούν την ζωή των ανθρώπων τον 4ο αιώνα.
Τα ευρήματα
Η Λαοδικεία εν Φρυγία, γνωστή και ως παρά τον Λύκο, μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ανατολής μετά την Έφεσο και είναι ενταγμένη στον Κατάλογο της UNESCO με τα Πολιτιστικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Η εν λόγω πόλη φιλοξενεί ιστορικά αριστουργήματα και κτίρια. Στο σκεπτικό της προστασίας της αρχαίας πόλης συνέβαλε το γεγονός ότι φιλοξενεί μία από τις επτά εκκλησίες που αναφέρονται στη Βίβλο.
Προσθήκη λεζάντας

Οι ανασκαφές  έχουν αρχίσει από το 2003, αλλά κατά την προηγούμενη χρονιά, το 2019,  η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σημαντικά ευρήματα σχεδόν δυο εκατοντάδων. Ξεχώρισε, όμως, ένα μνημειακό άγαλμα του Τραϊανού, του φημισμένου Ρωμαίου αυτοκράτορα που οδήγησε την αυτοκρατορία στη μεγαλύτερη γεωγραφική της έκταση.

Για το εξωφρενικά, επιβλητικό άγαλμα του Τραϊανού  δήλωσε ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ερευνών στη Hurriyet Daily News ότι είναι  1.906 ετών  και έχει ύψος 3 μέτρων, δηλαδή 10 ποδιών. Το άγαλμα ανακατασκευάστηκε από εκατοντάδες κομμάτια που βρέθηκαν συγκεντρωμένα κάτω από μια αρχαία βρύση.

Το έργο αναπαριστά τον Τραϊανό σε πλήρη στρατιωτική regalia, συμπεριλαμβανομένης της διακοσμημένης θωράκισης σώματος, ενός μικρού χιτώνα (το ρωμαϊκό ισοδύναμο μιας σκωτσέζικης kilt) και ενός υφάσματος που πέφτει αριστερά. Ο νικηφόρος Τραϊανού χτυπάει σε μια αυταρχική στάση με το δεξί του χέρι τον αέρα. Το άγαλμα ολοκληρώθηκε το 113 μ.Χ., μόλις τέσσερα χρόνια πριν από το θάνατο του αυτοκράτορα.


Το θέατρο
Παράλληλα προχώρησε η συντήρηση ελληνιστικού θεάτρου, 2,200 χρόνων και χωρητικότητας 15.000 ατόμων. Μιλώντας στο Πρακτορείο Anadolou, ο αρχαιολόγος εξήγησε ότι πρόκειται για το ένα από τα δυο θέατρα που υπήρχαν στην πόλη, ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα. Ο κ. Sismek εξήρε την ρυμοτομία της πόλης, μιλώντας για το θέατρο που συντηρήθηκε στα δυτικά της πόλης, ενώ το δεύτερο, το οποίο είναι της ρωμαϊκής περιόδου αναμένεται να συντηρηθεί τα επόμενα δυο χρόνια.
Άξιο αναφοράς είναι ότι στο φως έχει έρθει και το μεγαλύτερο αρχαίο στάδιο της Ανατολίας, το οποίο έχει χωρητικότητα από 25.000 έως 30.000 ατόμων. Εκτιμάται ότι χτίστηκε το 79, έχει μήκος 285 μέτρα και πλάτος 70 μέτρων. Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν φέτος είναι να ανοίξουν τον αρχαίο δρόμο που παρέχει τη πρόσβαση στο στάδιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δίπλα στο στάδιο βρίσκεται το τεράστιο κλειστό συγκρότημα λουτρών, το οποίο καλύπτει μια κλειστή περιοχή 12.000 τετραγωνικών μέτρων
Το δε θέατρο της Ελληνικής περιόδου  διαθέτει στην σκηνή έναν εκθεσιακό χώρο διακοσμημένο με ανάγλυφα και μια στήλη με γλυπτά. Όπως συνηθιζόταν και σε άλλα θέατρα της αρχαιότητας, εξηγεί ο αρχαιολόγος, υπήρχαν θέσεις για τις διακεκριμένες οικογένειες του τόπου, σύμφωνα με τα χνάρια που εντοπίστηκαν στο μνημείο. Το κάτω μέρος του θεάτρου- τα τμήματα των ρωμαϊκών  καθισμάτων και αμφιθεάτρων ήταν από μάρμαρο, ενώ το πάνω μέρος από ταβερνίτες. Περίπου το 70% του υλικού του θεάτρου έχει διασωθεί και το υπόλοιπο θα συμπληρωθεί.
Μάλιστα, ο αρχαιολόγος υποστήριξε στις δηλώσεις του ότι ο εν λόγω αρχαιολογικός χώρος θα αποτελέσει την κύρια πηγή τουρισμού της χώρας μετά την αναστήλωσή τους χάρη σε μια πρωτότυπη τεχνική αποκατάστασης σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 η αποκαττάσταση και η συντήρηση της Εκκλήσίας της Λαοδικείας έλαβε μια από τις 14 Ειδικά Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ε.Ε. , το γνωστό μας Europa Nostra.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το  συγκεκριμένο θέατρο έπαθε μεγάλη ζημιά κατά τους σεισμούς  ανά τους αιώνες.
Πηγή: www.aa.com.tr  hurriyetdailynews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου