Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

«Pinned, Stitched and Glitzed», η Τέχνη κατά των στερεότυπων και των προκαταλήψεων

Αέρα Νέας Υόρκης φέρνει στο  εγχώριο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι  φέρνει η Art Appel Gallery,  η οποία και  παρουσιάζει  την ομαδική έκθεση με τίτλο «Pinned, Stitched and Glitzed: Challenging the Gender Stereotype».

Η έκθεση, που  επιμελείται η Δρ. Thalia Vrachopoulos και ανοίγει τις πύλες της στις 14 Ιανουαρίου, επιχειρεί να αποδομήσει  τα παραδοσιακά στερεότυπα και να διασπάσει τα προηγούμενα μοντέλα ταξινόμησης, αγκαλιάζοντας την ατομική αισθητική και μοναδική μέθοδο εργασίας του κάθε ένα από τους καλλιτέχνες που συμμετέχει στην έκθεση.

Ο πυρήνας της έκθεσης θέτει υπό αμφισβήτηση την ιδέα του «γυναικείου έργου» υποδηλώνοντας ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό κατασκεύασμα ίσως στην υπηρεσία του να καταστήσει την κυρίαρχη τάξη ακόμα πιο ισχυρή.

Στην έκθεση συμμετέχουν τέσσερεις Έλληνες καλλιτέχνες, τρεις Αμερικανοί καλλιτέχνες και μία Κορεάτισσα καλλιτέχνιδα που ζουν όλοι στην Νέα Υόρκη. Το
 καλλιτεχνικό «παρών»  δίνουν οι Eozen Agopian, Artemis Alcalay, Yiannis Christakos, Ran Hwang, Maria Karametou, Renee Magnanti, Nicholas Moore, Bill Pangburn και 
Konstantinos Stamatiou.

Για το ομαδικό εγχείρημα η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Thalia Vrachopoulos επισημαίνει ότι
 «σε αντίθεση με τη σεξουαλικότητα που προέρχεται από το άτομο, ο ρόλος του φύλου διαμορφώνεται μέσω των γονικών, των ισάξιων, των σχολικών και κοινωνικών επιρροών(…) Με αυτήν την έκθεση, που αποτελείται κατά κύριο λόγο από λεπτότατα εφαρμοσμένα, ραμμένα, καρφωμένα και υφασμένα έργα, προκαλούμε  τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων και τις προκαταλήψεις σχετικά με το τι θεωρείται γυναικεία και ανδρική τεχνική. Ως εκ τούτου, ελπίζουμε να διαλύσουμε τις παραδοσιακές αναθέσεις φύλου στο έργο αυτών των καλλιτεχνών που εργάζονται με μεθόδους που παραδοσιακά θεωρούνται ως "γυναικεία δουλειά" επειδή παράγονται με λεπτότητα και επιμέλεια».




ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Εγκαίνια: Τρίτη 14 Ιανουαρίου, 20:00 - 23:00
Διάρκεια έκθεσης: 14 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου 2020
Υπεύθυνη γκαλερί: Κατερίνα Σωτηρίου, 6908 788267

ART APPEL GALLERY
Νεοφύτου Βάμβα 5
106 74 Κολωνάκι Αθήνα
Τηλ: 211 11 540 30
artappelgallery@gmail.com
www.artappelgallery.gr



Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 14:00 – 20:30
(Την ημέρα των εγκαινίων η gallery ανοίγει στις 20:00)
Σάββατο 11:00 – 15:00
Κυριακή κλειστά
Δευτέρα κατόπιν ραντεβού

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου