Τρίτη 7 Απριλίου 2020

7 ελληνικά μουσεία ευχαριστούν τους ήρωες υγειονομικούς εργαζόμενους


Στο παλμό της καθημερινότητας και αφουγκραζόμενα τις αγωνίες της παγκόσμιας κοινωνίας τα μουσεία στην Αμερική άδραξαν την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας και ευχαρίστησαν γιατρούς, νοσηλευτές και όσους εργάζονται στην πρώτη γραμμή ενάντια στην πανδημία.

Με αναρτήσεις στα social media και με hastag #MuseumsThankHealthHeroes, εκφράστηκε διεθνώς ένα μεγάλο «ευχαριστώ», σε μια πρωτοβουλία που συμμετείχαν και τα μουσεία στην Ελλάδα.

Τον «χορό» άνοιξε στην χώρα μας το Μουσείο Μπενάκη για τη σπουδαία προσφορά τους  με #Παγκόσμια_Ημέρα_Υγείας  κάλεσε τα μουσεία στη χώρα μας να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Για να εκφράσει τις ευχαριστίες του, ανασύρθηκαν από το αρχείο του μουσείου φωτογραφικό ντοκουμέντο της Βούλας Παπαϊωάννου από Σισμανόγλειο Νοσοκομείο ( Αθήνα 1945).

Με τη σειρά του το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ακολούθησε την πρόσκληση και «ανέβασε» φωτογραφία λιθογραφίας στην οποία απεικονίζεται Ευρωπαίο γιατρό να περιθάλπει Έλληνα αγωνιστή, από την έκδοση «Histoire d'une Epingle et Bluettes» του σχεδιαστή H. Gerard Fontallard. Συλλογή χαρακτικών ΕΙΜ.

Την  ευγνωμοσύνη του σε όλους τους επαγγελματίες υγείας εξέφρασε το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα από την σελίδα του ιδρύματος Ι.Λάτση. Στη φωτογραφία που επιλέχθηκε, εικονίζεται το πλοίο κατά τη θητεία του ως διασωστικό με το όνομα Laurana την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. (Πηγή: Nereo Castelli).

Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού  εξέφρασε τον θαυμασμό και τις θερμές ευχαριστίες του στους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα της Υγείας, υπερασπιζόμενοι το Δικαίωμα στη ζωή και το Δικαίωμα της εξασφάλισης της υγείας.

Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού ανάρτησε φωτογραφία
 από το Ιστορικό Αρχείο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Σ’ αυτή απεικονίζονται μέλη της αποστολής του ΔΕΣ  να φτάνουν στο Δίστομο στις 19 Ιουνίου 1944 για την περίθαλψη των τραυματιών, λίγες ημέρες μετά την εκτέλεση των κατοίκων από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Ανάμεσά τους η εθελόντρια νοσοκόμα Έλλη Αδοσίδου, μία νεαρή νοσοκόμα και ο Διστομίτης γιατρός Χριστόφορος Πετράκος.


Στους ακούραστους υγειονομικούς εξέφρασε ευχαριστίες του η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Κατσίγρα για τη σπουδαία προσφορά τους η οποία αποτέλεσε και πηγή έμπνευσης για δημουργία πολλών καλλιτεχνών! Για τον σκοπό επιλέχθηκε έργο του Δημήτρη Κατσικογιάννης (1915-1991) «Ο γιατρός» από την Συλλογή Γεωργίου Ι. Κατσίγρα (Λάδι σε μουσαμά,40 x 32 cm). Στο έργο απεικονίζονται οι μεταφυσικές διαστάσεις που λάμβανε η παρουσία του γιατρού στην ελληνική επαρχία κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εικονογραφεί γλαφυρά ο Κατσικογιάννης στο έργο αυτό.
Η παράσταση χωρίζεται ευκρινώς σε δύο μέρη: στην κάτω αριστερή πλευρά διακρίνεται μία τριμελής οικογένεια, ενώ το επάνω μέρος καταλαμβάνεται από τις μορφές του γιατρού και των νοσοκόμων που προβάλλουν ως φιγούρες αγίων μέσα σε ένα εξωπραγματικό, εκτυφλωτικό φως.


Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε και το Μουσείο Νεότερου  Ελληνικού Πολιτισμού με μια φωτογραφία της Winifred Dowding, εθελόντριας νοσοκόμας του Καναδικού στρατού στη Θεσσαλονίκη, το 1916-17. Τη φωτογραφία, μαζί με άλλα ενθύμια της Winifred από τη θητεία της στη μακρινή Ελλάδα, δώρισε στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού η ανιψιά της Elizabeth Gage.


Το Μουσείο Μπουμπουλίνας συμμετείχε στην πρωτοβουλία των μουσείων της Αμερικής με μια φωτογραφία της Ευφροσύνης Μπούμπουλη (κέντρο), τρισέγγονη της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού το 1942. Φωτογραφικό Αρχείο οικογένειας Δεμερτζή-Μπούμπουλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου