Τρίτη 21 Απριλίου 2020

«Το θέμα είναι τώρα τι λες»: μια έκθεση για τον Μανόλη Αναγνωστάκη από τo Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων


Με αφορμή την σημερινή επέτειο συμπλήρωσης 53 χρόνων από την κατάλυση της Δημοκρατίας, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία παρουσιάζει την έκθεση «Το θέμα είναι τώρα τι λες» που είχε πραγματοποιηθεί για τη ζωή και το έργο του ποιητή και βουλευτής Μανόλη Αναγνωστάκη.
Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ποίημα Ο Στόχος (1970). Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2018 στην Αθήνα και στη συνέχεια περιόδευσε σε πολλές επαρχιακές πόλεις, παρουσιάζοντας αρχειακά ντοκουμέντα του ποιητή, φωτογραφίες και τεκμήρια που παραχωρήθηκαν από την οικογένεια και ιδιωτικές συλλογές.
Το νήμα της αφήγησης της ζωής του ποιητή «ξετυλίγεται από την παιδική ηλικία και «ξεδιπλώνεται» η αντιστασιακή δράση του, τα ποιήματά του, βιώματα από την περίοδο του εμφυλίου. Ο Μ.Αναγνωστάκης ανέπτυξε σημαντική αντιστασιακή δράση στα χρόνια της Χούντας, αλλά και όλο το έργο του διαπνέεται από αντιστασιακό πνεύμα, αναπτύσσεται με άξονα την «ποιητική και πολιτική ηθική», σύμφωνα με την κλασική διατύπωση του Δ.Ν. Μαρωνίτη.
Το κοινό έχει δυνατότητα να απολαύσει  εδώ https://vimeo.com/338836016 την ξενάγηση της Άννας Ενεπεκίδου, επιμελήτριας της έκθεσης, και γνωρίστε τη συνομιλία του έργου του ποιητή με γεγονότα που σφράγισαν της ιστορίας της Ελλάδας του 20ού αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου