Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Ποιο μυστικό 1300 χρόνων έκρυβαν ανθρακωρυχεία;

Ένα μυστικό και συγκεκριμένα αρχαιολογικό θησαυρό έκρυβαν ανθρακωρυχεία για 13000 χρόνια. Τρία αρχαία ναυάγια πλοίων που η κατασκευή τους προσδιορίζεται την ρωμαϊκή περίοδο εντοπίστηκαν στη Σερβία. Το μεγαλύτερο εξ’ αυτών, μήκους σχεδόν 15 μέτρων (49 πόδια) εκτιμάται από τους ειδικούς ως ένα πολεμικό μεταγωγικό ποταμόπλοιο.Τα δύο μικρότερα, που
κατασκευάστηκαν το καθένα από έναν ενιαίο κορμό δέντρου, γεγονός που παραπέμπει στις περιγραφές σκαφών που χρησιμοποιούσαν σλαβικά φύλα για να περνούν τον Δούναβη και να επιτίθενται στις ρωμαϊκές φρουρές.

1.      
Μάλλον όχι τυχαία τα ναυάγια εντοπίστηκαν στο ανθρακωρυχείου Kostolac, στην αρχαία κοίτη του Δούναβη, ανατολικά του Βελιγραδίου.
Εκεί κοντά βρισκόταν πριν αιώνες το αρχαίο λιμάνι Viminacium, επαρχιακή πρωτεύουσα και βάση για την μοίρα ρωμαϊκών πολεμικών πλοίων στον Δούναβη, όταν η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κυριαρχούσε στη Νότια Ευρώπη. 

Τα τρία πλοία βρέθηκαν μέσα σε ένα βαθύ στρώμα χαλίκι μήκους 15 μέτρων, θαμμένο κάτω από επτά μέτρα (23 πόδια) από λάσπη και πηλό, το οποίο τα συντήρησε για αιώνες σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Τα ναυάγια εντοπίστηκαν από ανθρακωρύχους και τον χωματουργικό εξοπλισμό σε απότομη πλαγιά στη τοποθεσία του ορυχείου.
 
«Το μεγαλύτερο πλοίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τον εξοπλισμό εξόρυξης», δήλωσε ο αρχαιολόγος, διευθυντής του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και επικεφαλής του Επιστημονικού Έργου Viminacium, Miomir Korac. «Περίπου το 35 τοις εκατό έως το 40 τοις εκατό του πλοίου υπέστη ζημιές. Αλλά η αρχαιολογική ομάδα συνέλεξε όλα τα μέρη και θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να το ανακατασκευάσουμε σχεδόν πλήρως» διαβεβαίωσε ο αρχαιολόγος. Με λίγη τύχη, τα στοιχεία που συλλέχθηκαν θα βοηθήσουν τους αρχαιολόγους να καταλάβουν πότε χτίστηκαν τα τρία πλοία και πώς ήρθαν να ξεκουραστούν στην κοίτη του ποταμού.


Το μεγάλο πλοίο είχε ένα ενιαίο κατάστρωμα με τουλάχιστον έξι ζευγάρια κουπιά, μαζί με εξαρτήματα για έναν τύπο τριγωνικού πανιού που ονομάζεται λατέν πανί. Θα είχε ένα πλήρωμα από 30 έως 35 ναυτικούς, και προφανώς είχε μια μακρά καριέρα: ίχνη επισκευών στο κύτος υποδηλώνουν ένα πλοίο με μερικά μίλια κάτω από αυτό. Τα σιδερένια καρφιά και άλλα εξαρτήματα σιδήρου συγκράτησαν τα ξύλα και τις σανίδες του πλοίου μαζί, και έχουν επιβιώσει για αιώνες χάρη στο λάσπη και τον πηλό που σφράγισαν το πλοίο μακριά από οξυγόνο και μικρόβια.



Δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο 
ανθρακωρυχείο γίνεται είδηση, αφού πριν από οκτώ 
χρόνια αρχαιολόγοι είχαν εντοπίσει εκεί τα οστά 
τουλάχιστον πέντε μαμούθ, που εξαφανίστηκαν 
πριν από δέκα χιλιετίες.

Η αρχαιολογική ομάδα εκτιμά ότι τα σκάφη κατασκευάσθηκαν την εποχή της ρωμαϊκής κυριαρχίας, καθώς το εν λόγω λιμάνι έπεσε στα χέρια Σλάβων βαρβάρων γύρω στο 600 μ.Χ. Το Viminacium έχει ανασκαφεί ενδελεχώς από τη σερβική αρχαιολογική υπηρεσία και είναι επισκέψιμο για το κοινό. Κανένα από τα τρία σκάφη δεν φέρει ίχνη μάχης.
Ο κ. Κόρατς εικάζει ότι τα τρία σκάφη εγκαταλείφθηκαν από κατοίκους του Viminacium, οι οποίοι διέσχισαν με αυτά τον Δούναβη κατά την υποχώρησή τους προς τα ρωμαϊκά εδάφη της Δακίας –σύγχρονη Ρουμανία– και απέναντι στην επέλαση σλαβικών φύλων.

 Πηγές:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου