Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν»


Με την επαναλειτουργία των μουσείων της χώρας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε  το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Την Πρόεδρο υποδέχθηκε η Υπουργός Πολιτισμούς, Λίνα Μενδώνη στην έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν», ενώ η κ. Σακελλαροπούλου όπου ξεναγήθηκε από τη διευθύντρια του ΕΑΜ Μαρία Λαγογιάννη στην έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν...».
Η εν λόγω περιοδική έκθεση εντάσσεται στο πρόγραμμα εορτασμού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Στο εγχείρημα περιλαμβάνονται 26 επιλεγμένες αρχαιότητες (22 μαρμάρινα γλυπτά και ανάγλυφα, 2 πήλινα αγγεία, 2 χάλκινα ειδώλια) από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Τα τεκμήρια του παρελθόντος «συνομιλούν» με είκοσι έξι νεότερα έργα του 18ου και 19ου αιώνα, στην πλειονότητά  τους από Ευρωπαίους δημιουργούς: 8 ζωγραφικά έργα (ελαιογραφίες και υδατογραφίες), 11 λυτά χαρακτικά, 4 εικονογραφημένες εκδόσεις και 3 τέχνεργα των διακοσμητικών τεχνών
Αρκετά από τα εκθέματα είναι προσωρινά δάνεια από τη Βιβλιοθήκη και τη Συλλογή ΄Εργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών-Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία, την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, τη Συλλογή Stephan Adler καθώς και τη Συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη.
Μιλώντας για την η έκθεση η κ. Σακελλαροπούλου επεσήμανε ότι «αποτυπώνει με ανάγλυφο και ταυτόχρονα συγκινητικό τρόπο τη συνάντηση του αρχαίου ελληνικού πνεύματος με την εξεγερμένη ψυχή των Ελλήνων του 1821. Και μόνο ο τίτλος της λέει πολλά: «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν». Είναι η φράση του Μακρυγιάννη, που δείχνει πώς αυτός, ένας απλός, αγράμματος αγωνιστής, και μαζί μ’ αυτόν και οι συμπολεμιστές του, εμπνεύστηκαν από τις ελληνικές αρχαιότητες, διεκδίκησαν τα ιστορικά τους δικαιώματα πάνω τους, και θεμελίωσαν σ’ αυτές το ιδεολογικό πλαίσιο της ηρωικής τους εξέγερσης».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν για την έκθεση, εκφράζοντας την τη συγκίνηση και την περηφάνια της, «τόσο για την αρτιότητα όσο και για το μήνυμά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου