Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας: Τα εκθέματα-θησαυροί που θα αναδειχθούν


Το σήμα εκκίνησης για την επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα και ανεγέρθηκε τα έτη 1960-1962 από το Γραφείο Οικισμού Θήρας, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ανοικοδόμησης της Θήρας.
Μάλιστα, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας είναι ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας και των Κυκλάδων, το οποίο ιδρύθηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Θήρας (1896-1902).


Στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του μουσειακού κελύφους καθώς και την επανέκθεση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, που βρίσκεται στα Φηρά προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Προβάδισμα δίνεται στο έργο ενίσχυσής του με επί πλέον χρηματοδότηση -από την προβλεπόμενη στην Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Θήρας. 
Η επιτάχυνση των διαδικασιών συνοδεύεται με χρηματοδότηση και κάθε δυνατή διευκόλυνση, «προκειμένου να εξασφαλισθεί η πληρότητα της επέμβασης και να αποδοθούν το δυνατόν ταχύτερα στο θηραϊκό κοινό και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, οι θησαυροί που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας» σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.
Ειδικότερα, η χρηματοδότηση αφορά το σύνολο των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτηρίου, ενώ οι πόροι της Προγραμματικής Σύμβασης θα διατεθούν για την επανέκθεση.
Το έργο περιλαμβάνει πέρα της επισκευής και του εκσυγχρονισμού του μουσειακού κελύφους, την κτηριολογική επέμβαση, την αναδιοργάνωση της μόνιμης έκθεσης και την έκθεση, για πρώτη φορά στο κοινό, της Αρχαϊκής Κόρης της Θήρας, στο, στεγασμένο πλέον, αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Εκθέματα
Η ανανέωση του χώρου είναι αναγκαία σχεδόν τις τελευταίες δυο δεκαετίες καθώς έχουν προστεθεί σημαντικά ανασκαφικά ευρήματα για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της Θήρας στην αρχαιότητα που προέρχονται από την νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Θήρας και προστίθενται διαρκώς νέα, κυρίως από το βόρειο αρχαίο επίνειό της, το σημερινό Καμάρι.
Το 2000, η σπουδαία ανακάλυψη στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, της υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινης Δαιδαλικής Κόρης έθεσε νέα δεδομένα για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, καθώς προβλέπεται να είναι το κεντρικό του έκθεμα.
Μέχρι τώρα φιλοξενεί συλλογές γλυπτών και επιγραφών από την Αρχαϊκή μέχρι τη Ρωμαϊκή περίοδο, κεραμικά αγγεία και πήλινα ειδώλια από τη Γεωμετρική μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.
Αξιοσημείωτα εκθέματα είναι ο θηραϊκός αμφορέας με γεωμετρική διακόσμηση, που χρονολογείται από τις αρχές του 7ου αιώνα π.Χ., η μεγάλη ηφαιστειακή πέτρα (τραχείτης) βάρους 480 κιλών, αμφορείς, κεραμικά αντικείμενα, αγάλματα κούρων από το νεκροταφείο της αρχαίας Θήρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου