Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Συναυλία στον Αρχαιολογικό Χώρο της Βραυρώνας: Με τη Χρυσέα Φόρμιγξ και την Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ


Η Αρχαία Ελληνική λύρα δίνει τον τόνο  στην παράσταση «Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα» του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ με μουσικό φόντο τις παιδικές φωνές…Μαγικοί ήχοι των χορδών της λύρας συνομιλούν με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο και αναδεικνύονται με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες.

Με άλλα μάτια θα δούμε και με διαφορετικά αυτιά θα αφουγκραστούμε τις δονήσεις του αρχαιολογικού χωρου της Βραυρώνας χάρη στην Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό την διεύθυνση της Κωνσταντίνας Πιτσιάκου.

Σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω πανδημίας το υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει του αρχαιολογικούς χώρους για το κοινό στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός, «γεφυρώνοντας» την αρχαιότητα με το σήμερα.


 Με συνοδεία πιάνου, μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ θα ερμηνεύσουν παραδοσιακά τραγούδια, έργα των Μπέντζαμιν Μπρίττεν, Μπέλα Μπάρτοκ και Θεόδωρου Αντωνίου, το παιδικό τραγούδι «Τι θέλω» του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και τις συνθέσεις «Μητέρα κι αδερφή», «Μια Παναγιά» και «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» του Μάνου Χατζιδάκι.


Την Κυριακή 19 Ιουλίου 2020 στις 19.30 μια ιδιαίτερη παράσταση θα πλημμυρίσει τον αρχαιολογικό χώρο "Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές" του σήμερα.


Tο συγκρότημά "ΧΡΥΣΕΑ ΦΟΡΜΙΓΞ" θα παρουσιάσει την Αρχαία Ελληνική Μουσική σε διασκευές του Νίκου Ξανθούλη ως διάλογο με την σύγχρονη μουσική αντίληψη, σε μια παράσταση όπου η ΛΥΡΑ, το "εθνικό" όργανο των αρχαίων Ελλήνων συνδιαλέγεται ισότιμα με τα σύγχρονα όργανα.

Στην ανακοίνωσή της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής εξηγεί όοτι  η αρχαία Ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την Ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία, όσο και την μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Στην παράσταση «Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα» του συνόλου Χρυσέα Φόρμιγξ, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο κλασικά όργανα, ένα βιολί και ένα τσέλο, και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά την αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες.


Συντελεστές

Τραγούδι – Αφήγηση Θεοδώρα Μπάκα
Αρχαία Λύρα – Αφήγηση Νίκος Ξανθούλης
Βιολί Ζήσιμος Σουλκούκης
Βιολοντσέλο Μιχάλης Πορφύρης
Επιμέλεια προγράμματος και διασκευές Νίκος Ξανθούλης
Χορογραφία Μαριάνα Καβαλιεράτου
Με τη συμμετοχή μελών του μπαλέτου της ΕΛΣ



Μέγιστος αριθμός επισκεπτών/θεατών: 200.
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης εδώ:
https://digitalculture.gov.gr/…/sinavlia-tis-pedikis-chor…/…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου