Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία - Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα"


H Τέχνη δεν γνωρίζει δυσκολίες, φράγματα των αισθήσεων, «αναπηρίες» και νοητικές κατασκευές των ανθρώπων. Μέσα σε αυτή χωρούν όλοι ισότημα και βρίσκουν διέξοδο έκφρασης
Η Θεατρική Ομάδα Κωφών «ΤΡΕΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ» καταδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι η βούληση είναι ανώτερη όλων των ανθρώπινων δυνατότήτων!
 Παρουσιάζοντας το έργο του Λευκάδιου Χερν «Ιστορίες Φαντασμάτων από την Ιαπωνία».
Η  παράσταση «ανεβάινει» την Παρασκευή 24 Ιουλίου στις 20:30 στο Θέατρο Κολωνού.
Στην δέκατη παραγωγή της η ομάδας για ακόμη μια φορά, από το 2009 έχει επιτύχει να αναδείξει νέους κώδικες στην υποκριτική έκφραση και τη θεατρική φόρμα, αξιοποιώντας με ανανεωτική ματιά την νοηματική γλώσσα, παράλληλα με την φωνητική ερμηνεία, τις αρχές του αυτοσχεδιασμού και τις τεχνικές του σωματικού θεάτρου.
Κωφοί και ομιλούντες ηθοποιοί χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και τη Νοηματική Γλώσσα, με ταυτόχρονη φωνητική ερμηνεία και μας μεταφέρουν σε έναν κόσμο, όπου το υπερφυσικό στοιχείο πρωταγωνιστεί σε παμπάλαιους μύθους της Άπω Ανατολής.
Ο συγγραφέας φέρνει στο φως την ιδιαιτερότητα του ιαπωνικού πολιτισμού αλλά και τις κοινές ρίζες όλων των  πολιτισμών.
Στη σκηνική πραγματοποιείται μια ζύμωση από στοιχεία του σωματικού θέατρου, τη παντομίμα και του παραδοσιακού ιαπωνικού Θεάτρου Νο και Καμπούκι. Επίσης, στην παράσταση αξιοποιείται το Visual Vernacular που περιέχει στοιχεία ποίησης, παντομίμας και νοηματικής γλώσσας σε συνδυασμό με συμβολικές χειρονομίες (mudras) των Ασιατικών παραδόσεων για να απεικονίσει τα πράγματα στην οπτική τους πολυπλοκότητα.

Η παράσταση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό έργο που απευθύνεται τόσο σε κωφούς, όσο και ακούοντες θεατές. Ένα ποιητικό ταξίδι μέσα από  ιστορίες και εικόνες της ιαπωνικής κουλτούρας που είναι προσβάσιμο. Η παράσταση θα συνοδεύεται από Ελληνικούς Υπέρτιτλους (ΤΚΒ) για Κ(κ)ωφούς και βαρήκοους,

H Θεατρική Ομάδα Κωφών δημιουργήθηκε το 2009 και αποτελείται από κωφά -βαρήκοα άτομα. Μέσα από μια συστηματική ενασχόληση με την θεατρική δράση, η Ομάδα  είχε την τιμή να συνεργαστεί με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, την Αρχαία Ολυμπία, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ρούμελης, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε), τον Πολιτιστικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, την Ένωση Κωφών, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών Ελλάδος,  κ.α. Για την  θεατρική περίοδο 2017-18 επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου