Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Ατομική ακουστική ξενάγηση μέσω κινητού τηλεφώνου στο Μουσείο Καποδίστρια λόγω COVID-19 !



Νέα δωρεάν υπηρεσία για όλους τους επισκέπτες παρέχει το Μουσείο Καποδίστρια στην Κέρκυρα, λίγες μέρες αφού άνοιξε τις πύλες του ξανά μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω COVID-19.

Το ξεχωριστό αυτό μουσείο που είναι αφιερωμένο στην προσωπικότητα του μεγάλου ηγέτη φροντίζει ώστε όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα εκθέματα και η ατομική ακουστική ξενάγηση της μόνιμης έκθεσης να μεταφέρονται κατευθείαν στο κινητό σας τηλέφωνο!

H απλή στη χρήση ψηφιακή υπηρεσία του Μουσείου Καποδίστρια αποσκοπεί να επαυξήσει την απόλαυση και την προστασία της υγείας των επισκεπτών!

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα ψηφιακά μέσα του βιογραφικού μουσείου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν μέσω του  Ψηφιακού αρχείου Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ http://kapodistrias.digitalarchive.gr/, να εντοπίσουν ενδιαφέροντα τεκμήρια (αρχείο επιστολές, έγγραφα και βιβλία του Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και έργα τέχνης, ντοκιμαντέρ και βιβλιογραφία) που σχετίζονται με τη ζωή, το έργο και την εποχή του Έλληνα Κυβερνήτη.

Αξιοσημείωτη είναι η ενότητα «Εκπαιδευτικές προτάσεις», η οποία περιλαμβάνει εκπαιδευτικά σενάρια βασισμένα στο υλικό του Ψηφιακού Αρχείου και απευθύνονται σε εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να αξιοποιήσουν το αρχείο στην εκπαιδευτική πράξη. Τα εκπαιδευτικά σενάρια για παιδιά δίνουν τη διαδραστική δυνατότητα σε παιδιά να ανακαλύψουν την εποχή και το πνεύμα του. Οι εκπαιδευτικοί περίπατοι προσφέρουν μια θεματική ξενάγηση σε ιστορικά μνημεία ελληνικών πόλεων που έζησε ο Ιωάννης Καποδίστριας.


Ιστορία του μουσείου

Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Καποδίστρια - Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ιδρύθηκε το 1981. Αξιοσημείωτο είναι ότι 15 χρόνια μετά, το 1995 η «Κουκουρίτσα» κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ο μουσειακός χώρος στην «Κουκουρίτσα» Ευρωπούλων, στο νησί των Φαιάκων αναδεικνύει τις πτυχές της εξέχουσας αυτής προσωπικότητας του Κερκυραίου Κόμη Ιωάννη Καποδίστρια, ο οποίος διετέλεσε Α’ Κυβερνήτης της Ελλάδας και υπήρξε κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης. 


Η «Κουκουρίτσα» ήταν το οικογενειακό κτήμα, το οποίο περιελάβανε  την αρχοντική αγρέπαυλη των Καποδίστρια στους Ευρωπούλους της Κέρκυρας και ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα και μέχρι το 1979.


 

Εκεί έζησε ο Ιωάννης Καποδίστριας στα νεανικά του χρόνια και εκεί πλέον λειτουργεί το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο Κερκυραίο, Έλληνα, Ευρωπαίο πολιτικό.

Το μουσείο  οφείλει την ύπαρξή του στη δωρεά της Μαρίας Καποδίστρια- Δεσύλλα, δισέγγονης του μικρότερου αδελφού του Κυβερνήτη και πρώτη γυναίκα Δήμαρχος στην Ελλάδα (Δήμαρχος Κερκυραίων, 1956-1959). Η συγγενής του επιφανούς πολιτικού αυτού άνδρα δώρισε το 1979 την οικεία μαζί με κειμήλια του προγόνου και της οικογένειάς της σε τρεις, ιστορικής σημασίας, πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας, την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1836), την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1841) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (έτος ιδρύσεως 1952).


Μετά από τρία χρόνια ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού, το μουσείο άνοιξε ξανά τις πόρτες του για το κοινό το 2016, με στόχο να γίνει ένα από τα σημαντικότερα σημείο αναφοράς της πολιτισμού και ιστορίας του τόπου.

Μετά την ανανεωτική παρέμβαση, η νέα Μόνιμη Έκθεση εκτείνεται σε όλο το κτίριο παρουσιάζοντας αυθεντικά αντικείμενα και έργα τέχνης του Ιωάννη Καποδίστρια και της Οικογένειάς του αλλά και ψηφιακά τεκμήρια που εμπλουτίζουν την εμπειρία του επισκέπτη.

Πηγές: 
https://capodistriasmuseum.com/
https://www.facebook.com/capodistriasmuseum
https://www.instagram.com/capodistriasmuseum/
Αρώνη Αναστασία, Οργάνωση & Στρατηγική Μουσείου Καποδίστρια, ΕΑΠ, 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου