Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Έργα τέχνης στις προστατευτικές μάσκες από το Ίδρυμα Β& Μ Θεοχαράκη


Μια έξυπνη κίνηση έκανε το Ίδρυμα Β& Μ Θεοχαράκη επιλέγοντας να τυπώσει τα έργα της έκθεσης του σε μάσκες, το απόλυτο τρεντ της εποχής μας. Μάλιστα προτρέπει τους φιλότεχνους να φροντίσουν την υγεία τους με... στυλ!
Πρόκειται για προστατευτικές επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες με έργα καταξιωμένων Ελλήνων ζωγράφων που απευθύνονται στους φίλους του μουσείου. Στο επίκαιρο και χρηστικό αντικείμενο έχουν τυπωθεί ψηφιακά το έργο
του Όχθωνα Περβολαράκη «Παπαρούνες» (1918), το «Βάρκες στο Σηκουάνα» (1918)του Σπύρου Παπαλουκά,  το «Αγναντεύοντας τη φουρτουνιασμένη θάλασσα ΙΙ» (2010) και το  «Δάσος VI» του Βασίλη Θεοχαράκη.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι οι μουσειακοί χώροι αφουγκράζονται τις σημερινές ανάγκες και προσαρμόζονται στους ρυθμούς της COVID-19 εποχής.
Δεν είναι ο μοναδικός μουσειακός χώρος που έχει τέτοια προσέγγιση για το θέμα. Την περίοδο έξαρσης της πανδημίας το Εθνικό Μουσείο της Πράγας διοργάνωσε μια έκθεση από χειροποίητες μάσκες με τίτλο «We stick together». Με δεδομένο ότι η Τσέχικη Δημοκρατία ήταν από τα πρώτα κράτη που επέβαλαν την αναγκαστική χρήση μάσκας οι πολίτες άρχισαν να κατασκευάζουν μάσκες στο σπίτι. Γι’ αυτό και η επιμελήτρια της έκθεσης Miroslava Burianová, υποστήριξε ότι η μάσκα έγινε ένα σύμβολο στην ιστορία του χειροποίητου, ενώ στόχος του μουσείου είναι να καταγράψει τις ιστορικές στιγμές που ζούμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου