Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Η Αγγελική Χατζημιχάλη μέσα από νέα έκδοση και το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης



Ο τόμος «Αγγελική Χατζημιχάλη» μόλις κυκλοφόρησε από το Ίδρυμα της Βουλής στο πλαίσιο της σειράς «Πρόσωπα άξια τιμής» και είναι αφιερωμένος στη μεγάλη Ελληνίδα και πρωτοπόρο λαογράφο, που έκανε έργο ζωής την έρευνα, τη μελέτη και τη διάσωση της ελληνικής λαϊκής τέχνης και παράδοσης.

Η έκδοση

Τον τόμο επιμελείται η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου. Στο εκδοτικό εγχείρημα περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 19 Απριλίου 2019. Η Σταυρούλα Πισιμίση περιγράφει το έργο και τη ζωή της Αγγελικής Χατζημιχάλη, ενώ η Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου τη συμβολή της στην ελληνική λαογραφία με την πρώτη συστηματική καταγραφή της λαϊκής χειροτεχνίας. Η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και ο Ευάγγελος Καραμανές προσεγγίζουν το διδακτικό –και όχι μόνον– έργο της μέσα από τη λειτουργία του «Ελληνικού Σπιτιού». Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου παρουσιάζει ανέκδοτες επιστολές της Χατζημιχάλη με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού. Στην έκδοση περιλαμβάνεται η προσφώνηση στην εκδήλωση του εγγονού της Πλάτωνα-Αλέξη Χατζημιχάλη και ο χαιρετισμός μνήμης στο έργο και το πρόσωπό της από τον καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.

Το μουσείο 

Αρκετοί θα γνωρίζουν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης που φέρει το όνομά της στην Πλάκα, εκεί που γεννήθηκε. Το σπίτι της πρώτης Ελληνίδας Λαογράφου με τις έξοχες καμπύλες που θυμίζουν μακεδονίτικα σπίτια, είναι έργο του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου.
 Η οικεία αυτή της  μεγάλης προσωπικότητας, που ανέδειξε την λαϊκή μας παράδοση και ζητήματα πνευματικού και υλικού βίου στην ελληνική ύπαιθρο, ιδίως των Σαρακατσάνων φιλοξενεί την υπέροχη συλλογή της από έργα ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας, αγγειοπλαστικής, παραδοσιακές φορεσιές, κεντήματα και χαλιά φτιαγμένα σε αργαλειούς και στοιχεία από την  δια βίου έρευνά της
Αξίζει να αναφερθεί η Αγγελική Χατζημιχάλη συνέβαλε στο ελληνικό φεμινισμό, ενώ διακρίθηκε και για την κοινωνική ευαισθησία της στο θέμα των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής. Το μουσείο λειτουργεί από τον ΟΠΑΝΔΑ, φιλοξενώντας και περιοδικές εκθέσεις που αρμόζουν στον χώρο και άπτονται του ελληνικού πολιτισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου