Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

«Αθηναϊκός κήπος» από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών



«Αθηναϊκός κήπος» δημιουργείται από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών  στο πλαίσιο του παγκόσμιου «διαδικτυακού κήπου» …Από τη Βαρκελώνη έως το Τόκυο, από τις Βρυξέλλες έως το Μπουένος Άιρες, το μεγάλο Φεστιβάλ Ψηφιακών Μέσων της Ars Electronica επιστρέφει με το Kepler's Gardens.

 


 
Το «Stories of Athens» θα είναι ένα μόνο κομμάτι του φεστιβάλ που θα προσφέρει από τις 9 Σεπτεμβρίου να εξερευνήσουμε ψηφιακά την πολυμεσική εγκατάσταση Data Garden της Κυριακής Γονή, καθώς και τα έργα που ξεχώρισαν στο HackAthens 2020. 


Ταινίες, βιντεοπαιχνίδια, ηχητικά έργα και apps
μας προσκαλούν να στοχαστούμε ξανά τη ζωή μας σε μια Αθήνα, αλλά και σε έναν κόσμο που αλλάζει πιο γρήγορα και πιο αναπάντεχα από ποτέ.

Ήδη έχει συμπληρώσει 40 έτη και αυτό τον Σεπτέμβριο το Ars Electronica  αρχίζει ένα ταξίδι στους «Κήπους του Κέπλερ».

 Μετά την περίοδο παγκόσμιου lockdown, ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος μετά από αυτή την κρίση, το Ars Electronica πραγματεύεται το ερώτημα που επικρατεί «τι είδους αλλαγές θα προκύψουν;»

 Με αφετηρία το Λιντς της Αυστρίας, «πραγματικές» και ψηφιακές εκδηλώσεις θα  πραγματοποιηθούν σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες.

Στο πλαίσιο του Ars Electronica Garden Athens, η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει την πολυμεσική εγκατάσταση Data Garden και τα αποτελέσματα του HackAthens 2020.

Πρόκειται για μια σειρά από πέντε έργα σε μορφή ταινίας, ψηφιακού παιχνιδιού, ηχητικού δράματος και εφαρμογής για κινητά. Ενώ εκκινούν από διαφορετικά σημεία, και τα δύο πρότζεκτ εξερευνούν αλγόριθμους και τελετές, δεδομένα, οικολογίες και σώματα, το τοπικό έναντι του παγκόσμιου, το ενδημικό έναντι του μόνιμου.

Το Data Garden θέτει το ζήτημα της σύνδεσης των προσωπικών δεδομένων με την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, συσχετίζοντας τα ψηφιακά δικαιώματα με την κλιματική δικαιοσύνη.

Σε αντίθεση με τους ρομαντικούς κήπους, το Data Garden αποτελεί έναν συμβιωτικό τόπο ανθρώπων, δεδομένων και μη ανθρώπων, μνήμης και αντίστασης. Οι πόλεις γίνονται αντιληπτές ως συναθροίσεις δρώντων που αναζητούν εξίσου το δικαίωμα στις μνήμες μας.


HackAthens

Το HackAthens είναι ο ετήσιος δημιουργικός μαραθώνιος που διοργανώνει το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ για ζητήματα σχετικά με την πόλη της Αθήνας και το 2020 είχε ως θέμα την ΑΘΗΝΑ μετά την πανδημία.

Tο HackAthens 2020 επιδιώκει να εξερευνήσει την ΑΘΗΝΑ μετά την πανδημία του COVID-19:

πώς αναδιαρθρώνονται τα σώματα σε μια εποχή όπου όλες οι μορφές δραστηριότητας διαμεσολαβούνται από ψηφιακές επικοινωνίες, όπου δυσκολευόμαστε να συναντηθούμε με την αφή μας και όπου τα όρια μεταξύ προσωπικού και επαγγελματικού χώρου γίνονται ασαφή;

Πώς θα βιώνουμε τις πόλεις όταν οι πραγματικότητές μας επεκτείνονται και συρρικνώνονται μέσω της τεχνολογίας;

Είναι οι καθημερινές μας μικρορουτίνες μια μορφή αντίστασης ή η έσχατη συνθήκη συμμόρφωσης;

 


ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Data Garden | Περιήγηση στην έκθεση και ομιλία
09.09.2020, 18:00

HackAthens 2020: Τι έρχεται μετά | Διαδικτυακή παρουσίαση
09-13.09.2020

HackAthens 2020 | Συζήτηση με τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες
11.09.2020, 18:00






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου