Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα: Εκδήλωση και έκδοση για τον Παύλο Μελά

 


Εκδήλωση πραγματοποιούν σήμερα με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων φέτος από τη γέννηση του Παύλου Μελά (29 Μαρτίου 1870, στη Μασσαλία) ο Δήμος Παύλου Μελά - Τμήμα Πολιτισμού και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.

Η εκδήλωση αποτελεί ένα αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, στις 13 Οκτωβρίου, ημέρα ορόσημο του Μακεδονικού Αγώνα.

 


Στην εκδήλωση θα βραβευτεί για το επιστημονικό έργο του και τις μελέτες σχετικά με το Μακεδονικό Ζήτημα ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Καθηγητής Ιστορίας Νεοτέρων Χρόνων κ. Βασίλειος Κ. Γούναρης, η Διευθύντρια του Κ.Ε.Μ.Ι.Τ. Αναπλ. Καθηγητήτρια, κ. Σταυρούλα Μαυρογένη και η Διευθύντρια του Ιδρύματος, Ιστορικός Τέχνης, κ. Φανή Τσατσάια.


Άξιο λόγου είναι ότι το μουσείο εξέδωσε 100 επιστολές "Έθνους Αφύπνιση: Παύλος Μελάς",  τις οποίες έλαβαν οι οικογένειες Μελά και Δραγούμη, όταν έγινε γνωστή η είδηση του αδόκητου θανάτου του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά. 

Το αρχειακό υλικό παραχωρήθηκε στο Μουσείο από την εγγονή του, κ. Ναταλία Ιωαννίδη για την επιστημονική ανάδειξη και αξιοποίησή του. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ όλο το κόστος της έκδοσης ανέλαβε η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Δράμας ΚΥΚΛΩΨ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου