Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Τέχνη και Κοινωνία: Η Υγεία και η Ασθένεια μέσα από την Τέχνη


Στις αγωνίες των ημερών μας έρχεται να απαντήσει το σεμινάριο με τίτλο Τέχνη και Κοινωνία: Η Υγεία και η Ασθένεια μέσα από την Τέχνη, αναδεικνύοντας πτυχές που σχετίζονται με την υγεία και τις πανδημίες όπως αυτές έχουν μεταφερθεί στην τέχνη και αντανακλώνται στην κοινωνία. 

Το σεμινάριο που θα υλοποιηθεί  διαδικτυακά στις 18 Νοεμβρίου, προσεγγίζοντας έργα από τα παρελθόν μέχρι σύγχρονα γραφιστικά δημιουργήματα, με μια ιδιαίτερη εμβάθυνση στην εικονογραφία και το κοινωνικό πλαίσιο της πανώλης του 14ου αιώνα και της πανδημίας του 19ου, καθώς και στις «πρώτες βοήθειες» που μας δίνει η τέχνη και η εικαστική θεραπεία σε περιόδους κρίσης.

Επίσης, θα συζητηθεί η οπτική επικοινωνία και οι προεκτάσεις των εννοιών της υγείας, της ασθένειας και της πρόληψης, όπως και το εικαστικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται για να επικοινωνηθούν.

Επιδίωξη είναι να καταδειχτεί ότι η τέχνη μπορεί να μας βοηθήσει διττά να διαχειριστούμε ως κοινωνία τον κίνδυνο της ασθένειας και την πρόσφατη κρίση του COVID-19. Πρώτον, μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πανδημίες είναι στην κοινωνική πραγματικότητα ανά διαστήματα από την αρχαιότητα και, δεύτερον, ότι η τέχνη μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της κοινωνίας και τη διατήρηση της θετικής μας στάσης απέναντι σε αυτές.

Η τέχνη είναι αντανάκλαση της κοινωνίας, αλλά και διαμορφωτής νέων θεραπευτικών ψυχοσυναισθηματικών και διανοητικών πεδίων.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα συζητηθούν:
✔️ Υγεία, ασθένεια και κοινωνία, μια σχέση αλληλεξάρτησης.
✔️ Το χρονικό των φονικών πληγών. Κοινωνικές - ψυχολογικές συνέπειές των πανδημιών.
✔️ Φόβος θανάτου, απειλή από μεταδοτικές ασθένειες και που αποδίδονται. Απεικονίσεις στην τέχνη και ερμηνεία
✔️ Σύμβολα και εικόνες της μεσαιωνικής πανούκλας
✔️Οι ψυχολογικές συνέπειες της πανδημίας

Πληροφορίες - Εγγραφές: 210-3846930 (καθημερινά 10:00-18:00) & info@anoikto.edu.gr
http://www.aiecollege.gr/.../201.../719-paramithi2020-11-e-2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου