Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Ανακαλύψτε διαδικτυακά το Αρχαιολογικό μουσείο Θήβας


 

Μια γεύση από το εντυπωσιακό νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών εμβαδού 1.000 τ.μ.  μπορούμε να λάβουμε διαδικτυακά ανακαλύπτοντας μέσα από τα εκθέματα, αντικείμενα αντιπροσωπευτικών των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία.

 

Χάρη στη περιήγηση 360ο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών μπορούμε να ανακαλύψουμε τον  εκθεσιακό χώρο, ο οποίος αναπτύσσεται σε δυο διαφορετικά επίπεδα, καθώς το κτίριο ακολουθεί την ανάγκη διατήρησης του φυσικού ανάγλυφου στο δυτικό πρανές του λόφου της Καδμείας.

Η έκθεση αποτελείται από 18 συνολικά ενότητες, 11 εξ αυτών καλύπτουν τις χρονολογικές περιόδους από την Παλαιολιθική περίοδο έως και το τέλος της Οθωμανικής κυριαρχίας.  Θεματολογικά αναδεικνύονται ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία.



 

Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται και ο επισκέπτης μπορεί να σχηματίσει εικόνα για τους πρώτους νεολιθικούς οικιστικούς πυρήνες, τους οικισμούς της Εποχής του Χαλκού, στο τέλος της οποίας ακμάζουν τα μυκηναϊκά ανακτορικά κέντρα της Θήβας και του Ορχομενού, από τους Γεωμετρικούς χρόνους στην Αρχαϊκή περίοδο και στην ίδρυση της Βοιωτικής Ομοσπονδίας.



Ο επισκέπτης ταξιδεύει στον χρόνο από τους Κλασικούς χρόνους και ιδιαίτερα τη θηβαϊκή ηγεμονία, τις ατέρμονες πολεμικές συγκρούσεις της Ελληνιστικής περιόδου αποδυναμώνουν την περιοχή και την Ρωμαϊκή περίοδος.

Νοερά ο επισκέπτης «περιπλανάται» στη Βοιωτία κατά τους Πρωτοβυζαντινούς και Βυζαντινούς χρόνους, όταν η Θήβα ορίζεται πρωτεύουσα του «Θέματος της Ελλάδος», αλλά και την Ύστερη Βυζαντινή περίοδος όταν κυριαρχούν οι Δυτικές ηγεμονίες ως τμήμα του Δουκάτου των Αθηνών με έδρα τη Θήβα. Το ταξίδι στο παρελθόν ολοκληρώνεται με αναφορά στην περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας στη Βοιωτία και μέχρι την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους (1830).




Ακόμη, παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή. Στο μουσείο «υφαίνονται» οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και «αντανακλάται» η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.

Στην περιήγηση 360ο στην ιστοσελίδα του Μουσείου Θηβών συνεβάλε το Media Center for Art History, ιδιαίτερα τον κ. Tim Trombley, καθώς και το Department of Art History and Archaeology και τον αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Μυλωνόπουλο του Πανεπιστημίου Columbia.

Πατήστε στο link

https://mcid.mcah.columbia.edu/mapping-repository/Pano-tours/Thebes-Museum/tour.html

 

Μέσα από την μικροί και μεγάλοι μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες μέσα Online παιχνίδια που αφορούν η συντήρηση,  συνδυάζοντας όμοια όστρακα στην ενότητα «γίνε αρχαιολόγος», «γράψε όπως έγραφαν σε άλλες εποχές», «πως ντύνονταν σε άλλες εποχές».



 

Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τις τρισδιάστατες απεικονίσεις: Θα θαυμάσει  το ειδώλιο καθιστικής γυναικείας μορφής και το  ειδώλιο ανδρικής μορφής που τρίβει τυρί.

 

 Επίσης, ο επισκέπτης  μπορεί να δει ταινίες μικρού μήκους όπως το σπίτι της βοιωτικής μνήμης, το Βοιωτικό τοπίο.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου