Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Μια διαφορετική οπτική του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών- Διαδικτυακή έκθεση φωτογραφίας




Μια άλλη ματιά του ομφαλού της γης μας προσφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος με την διοργάνωση της διαδικτυακής φωτογραφικής έκθεσης του Χρήστου Καβαλιώτη. Η τελευταία δράση της για το 2020 με τίτλο «Δελφοί, ἀνὰ μέσον τοῦ φωτὸς», περιλαμβάνει μία σειρά νυκτερινών φωτογραφικών λήψεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών το καλοκαίρι του 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.

Ατμοσφαιρικές εικόνες συνέλαβε το κλείστρο του καλλιτέχνη στον μοναδικό αυτό χώρο στους πρόποδες του Παρνασσού, στο ιδιαίτερο φυσικό τοπίο, στο οποίο δεσπόζει το πανελλήνιο ιερό.
Την μαγεία του ιερού τόπου, που ελκύει τους επισκέπτες από βάθος χρόνου χάρη  και στους μύθους των Ελλήνων, «αιχμαλώτισε» ο δημιουργός στις φωτογραφικές λήψεις.
 Στο σκοτεινό τοπίο που «κρύβει» το μυστικό της νίκης του Απόλλωνα επί του δράκοντα Πύθωνα και την ίδρυση του ιερού του από τους Κρήτες στην Κίρρα, αποδίδεται σαγηνευτικά το ανέσπερο φως που εκπηγάζει απ’ τα μνημεία των Δελφών. 
 Με το εγχείρημα αυτό, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος επιθυμεί να στείλει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την αρχή μίας περιόδου πιότερο φωτεινής, με αφετηρία τον τόπο που έχει ακόμη και νεολιθικά ίχνη (Κωρύκειο Άντρο, σπήλαιο στον Παρνασσό.
 Το πνεύμα του τόπου που ακόμη «δονείται» από τους χρησμούς της Πυθείας την περίοδο του μεγαλείου του (6ος-4ος αι. π.Χ.) αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, οι οποίες τραβήχτηκαν με την τεχνική της μακράς έκθεσης (long exposure) το διάστημα μεταξύ 23 με 27 Ιουνίου 2020. 
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η  Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος, οι φωτογραφίες δημιουργήθηκαν  πέντε βράδια από τις 22:00 μέχρι τις 04:00 του επόμενου πρωινού. Κάθε μια εικόνα είναι προϊόν 200 περίπου λήψεων, 30" (δευτερολέπτων) πάνω κάτω η κάθε μία. Πρώτα στο πρόγραμμα του lightroom, επελέγησαν οι κατάλληλες, έγιναν οι απαραίτητες μικροεπεμβάσεις (cropping, profile corrections, sharpening, tone adjustments), και στη συνέχεια με το πρόγραμμα του photoshop και την τεχνική του stacking, συνδυάστηκαν για να δώσουν το τελικό αποτέλεσμα. 
 Οι 15 φωτογραφίες της διαδικτυακής έκθεσης «Δελφοί, ἀνὰ μέσον τοῦ φωτὸς» θα παρουσιάζονται ανά μία από τις 16 Δεκεμβρίου έως και 31 Δεκεμβρίου στη σελίδα της ΕΦΑ Φωκίδος στο facebook: Delphi culture. Κατά τη διάρκεια της δράσης θα παραμείνουν αναρτημένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου