Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Φωτογραφικός διαγωνισμός για τις περιοχές Natura 2000

 



Με στόχο την ευαισθητοποίηση  του κόσμου για τις περιοχές NATURA 2000, που  είναι η καρδιά της προστασίας της φύσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη, διοργανώνεται φωτογραφικός διαγωνισμός από το περιοδικό "Φωτογράφο". Την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ασπίδας ζωής για απειλούμενα είδη και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, σε ισορροπία με τις ανθρώπινες δραστηριότητες επισημαίνει ο διαγωνισμός.

Οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης και της απώλειας βιοποικιλότητας επηρεάζουν όσο ποτέ άλλοτε την καθημερινότητά μας, τη ζωή και την υγεία μας. Γνωρίζουμε πια, ότι η σχέση μας με τη φύση δεν είναι βιώσιμη και ότι μόνο η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος μπορεί να αποτελέσει το ισχυρό θεμέλιο που χρειαζόμαστε για ένα ασφαλές μέλλον.


Η φωτογραφία φύσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ειδικά αυτή την δύσκολη περίοδο, μας ανακουφίζει και εμπνέει, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ενημερώνει, να ευαισθητοποιεί και να κινητοποιεί. 


Τα δίκτυα προστατευόμενων περιοχών είναι αποδεδειγμένα μεταξύ των πιο αποτελεσματικών εργαλείων διεθνώς για την προστασία της φύσης και όσων αυτή μας προσφέρει. Η σημασία του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, του μεγαλύτερου δικτύου προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, δεν προκύπτει μόνο από το μέγεθός του.

Στην Ελλάδα, μια χώρα που ξεχωρίζει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τον φυσικό της πλούτο, το δίκτυο Natura 2000 εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας 299 είδη φυτών και ζώων, 128 είδη πουλιών και 89 διαφορετικούς τύπους οικοτόπων.



©Andrea Bonetti/ WWF Ελλάς

Για όλους αυτούς τους λόγους, οι περιοχές Natura ως αντικείμενο δημιουργικής καταγραφής, μας θέτουν μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόκληση και πρόσκληση να αλληλεπιδράσουμε φωτογραφικά και να διατυπώσουμε μέσα από τις εικόνες, τη δική μας πρόταση για μια βιώσιμη σχέση με τη φύση.



Στόχος είναι να συμπληρώσουμε όλοι μαζί τα κομμάτια ενός παζλ που θα κάνει ευρύτερα γνωστή την ομορφιά και τη σημασία των περιοχών Natura 2000.

Ας αναδείξουμε λοιπόν τον πλούτο της ελληνικής φύσης, τα είδη της πανίδας και χλωρίδας αλλά και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 με τον φωτογραφικό μας φακό!

 Τα αναλυτικά βραβεία είναι:

Κατηγορία: Επαγγελματίες φωτογράφοι 
1ο βραβείο:
 δωροεπιταγή αξίας €1.000 για αγορά φωτογραφικού εξοπλισμού
2ο βραβείο:
 δωροεπιταγή αξίας €800 για αγορά φωτογραφικού εξοπλισμού
3ο βραβείο:
 δωροεπιταγή αξίας €600 για αγορά φωτογραφικού εξοπλισμού
Οι επόμενοι 17 νικητές θα λάβουν τιμητικό έπαινο.

Κατηγορία: Ερασιτέχνες φωτογράφοι
1ο βραβείο:
 δωροεπιταγή αξίας €600 για αγορά φωτογραφικού εξοπλισμού
2ο βραβείο:
 δωροεπιταγή αξίας €500 για αγορά φωτογραφικού εξοπλισμού
3ο βραβείο:
 δωροεπιταγή αξίας €400 για αγορά φωτογραφικού εξοπλισμού
4ο + 5ο βραβείο:
 2 φωτογραφικές μηχανές συνολικής αξίας έως €900
Οι επόμενοι 15 νικητές θα λάβουν τιμητικό έπαινο.

OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
• Το όριο είναι 10 φωτογραφίες ανά συµµετέχοντα
• Προθεσμία υποβολής φωτογραφιών: ως και 30 Απριλίου 2021.
• ΠΡΟΣΟΧΗ: Το αντίστοιχο πεδίο να περιέχει τον κωδικό της περιοχής Ν
atura 2000 (Κάντε copy paste από τον πίνακα που θα βρείτε εδώ) που έχει πραγματοποιηθεί η λήψη
• Στην πρώτη φάση αποστολής φωτογραφικού υλικού δεν είναι απαραίτητα τα αρχεία υψηλής ανάλυσης. Περιοριστείτε σε µεσαία ανάλυση (ως 1000
pixel η µεγάλη πλευρά). Για τις επιλεγόµενες προς δηµοσίευση φωτογραφίες το περιοδικό θα επικοινωνεί ξεχωριστά µε τους δηµιουργούς αναζητώντας τα αρχεία υψηλής ανάλυσης και λοιπά στοιχεία.
• Δείτε αναλυτικά τους όρους
 συμμετοχής στο διαγωνισμό.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου