Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Πως θα γιορταστεί η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 από το ICOM

 


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)  θα γιορτάσει φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου)  φέροντας προς συζήτηση  το θέμα  «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση».

Στην ανακοίνωσή του, το ICOM προσκαλεί τα μουσεία, τους επαγγελματίες των μουσείων και τις τοπικές κοινωνίες, να σχεδιάσουν, να οργανώσουν και να μοιραστούν νέες δημιουργικές δράσεις και καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής μας.

Με δεδομένο ότι την προηγούμενη χρονιά η πανδημία Covid-19 εκτός από το γεγονός ότι  προκάλεσε υγειονομική κρίση,έπληξε «κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας». Πλέον είναι φανερή η σημασία  και η ανάγκη της ισότητας. Από το «τσουνάμι» των αλλαγών δεν γλίτωσαν τα μουσεία  αλλά και εν γένει ο χώρος του πολιτισμού σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις.

Παράλληλα, η παγκόσμια κρίση επιφέρει και επιταχύνει την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.

Σε  ένα μεταίχμιο για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή, σύμφωνα με το ICOM, το οποίο υποστηρίζει ότι «είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον. Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι - περισσότερο από ποτέ άλλοτε - να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή».

Λόγω των συνθηκών, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2021 θα εορταστεί και φέτος ψηφιακά.

Το ICOM ζητά από  τα μουσεία να συμμετάσχουν στον φετινό εορτασμό και να ενημερώσουν το συντομότερο δυνατό,  μέχρι τις 16 Απριλίου για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζουν, συμπληρώνοντας τη διαδικτυακή φόρμα συμμετοχής. Για την γνωστοποίηση των δράσεων στον διαδραστικό χάρτη του Διεθνούς ICOM, θα πρέπει να σταλούν στα αγγλικά στο icomgr.imd@gmail.com.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου