Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Πως η αρχαιολατρεία συνέβαλε στον Φιλελληνισμό; Έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

 



Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης  ετοιμάζει την έκθεση με τίτλο «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου», στο Μέγαρο Σταθάτου με έργα που θα εκτεθούν πρώτη φορά.

 

Η έκθεση   θα  διανοίξει έναν διάλογο ανάμεσα σε σημαντικά ευρωπαϊκά έργα (ελαιογραφίες και γλυπτά)  του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρ Φανής Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη. 

 

Τα εκθέματα προέρχονται από τη Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου, μία μοναδική Φιλελληνική Πινακοθήκη καλλιτεχνικών έργων και αριστουργημάτων, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό.  Στην έκθεση θα φιλοξενηθούν ευρωπαϊκές, φιλελληνικές, καλλιτεχνικές δημιουργίες καθώς και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από θέματα της αρχαιότητας, τα οποία  παρουσιάζονται δίπλα σε σημαντικές αρχαιότητες που προέρχονται από μεγάλα Μουσεία της Ιταλίας και της Ελλάδας. 

Επιδίωξη είναι στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821. Σημειώνεται ότι αρχαιολατρεία λειτούργησε ως αφετηρία και σύνδεσμος των Ευρωπαίων με την Ελλάδα. Κατά την Επανάσταση μετασχηματίστηκε σε φιλελληνισμό και αποτυπώθηκε εικαστικά σε ευρωπαϊκά έργα τέχνης. Μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους υιοθετήθηκε από τους Έλληνες νεοκλασικούς καλλιτέχνες με στόχο την ανάδειξη της αδιάρρηκτης συνέχειας της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς.
 

Η αφήγηση της έκθεσης εντάσσει τις νεοκλασικές εκδοχές  έργων, μέσα σε ένα σκηνογραφημένο περιβάλλον. Το μουσείο υπόσχεται στον επισκέππτη να βιώσει μια θεατρική εμπειρία καθώς το Μέγαρο Σταθάτου, ένα εμβληματικό δείγμα του ελληνικού αρχιτεκτονικού Νεοκλασικισμού, θα μεταμορφωθεί σε εσωτερικό μιας μεγαλοαστικής ευρωπαϊκής κατοικίας του 19ου αιώνα.

Διαμόρφωση εκθεσιακού χώρου
Χλόη Ομπολένσκυ

Μουσειογραφικός σχεδιασμός
Ανδρέας Γεωργιάδης


*Οι ημερομηνίες της έκθεσης
 θα ανακοινωθούν σύντομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου