Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Η Δόξα του Νικόλαου Γύζη, μια έκδοση του Μουσείου Μπενάκη

 


Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκδοση «Η Δόξα του Νικόλαου Γύζη» της Ιστορικού τέχνης και Επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίας Κατσανάκη.  Η συγγραφέας επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει το μαγικό σύμπαν του ζωγράφου των ιδεών και την αισθητοποίηση του εθνικού του οράματος.

Πρόκειται για το έργο μ, που δωρήθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας, από τον Δημήτρη Γκέρτσου. Ο πίνακας με την ιδιαίτερη βαρύτητα και μεγάλη συμβολική σημασία παρουσιάζεται στην έκθεση «1821 Πριν και Μετά», η οποία φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς.

 

Σε αυτό το εκδοτικό εγχείρημα ερμηνεύει τη διαδικασία δημιουργίας του εμβληματικού αυτού έργου του Νικόλαου Γύζη, εμπνευσμένου από το επίγραμμα του Διονυσίου Σολωμού «Η καταστροφή των Ψαρών», όπως τονίζεται  στην σχετική ανακοίνωση του μουσείου.

 Η προσέγγιση της κας. Κατσανάκη εστιάζει στη δημιουργία του έργου  σε σχέση με τις ιστορικές εξελίξεις στην Ελλάδα και σε συνάρτηση με τα καλλιτεχνικά ρεύματα στην Ευρώπη της εποχής. Παράλληλα, η συγγραφέας ανασυνθέτει τα βήματα του έργου από την εποχή της δημιουργίας του, λίγο πριν από την εκπνοή του δέκατου ένατου αιώνα, μέχρι την απόκτησή του από τους προγόνους του Δημητρίου Γκέρτσου (1928).

Το βασικό κείμενο της έκδοσης συνοδεύεται από «Χαιρετισμό» της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, «Πρόλογο» του Επιστημονικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Γιώργη Μαγγίνη και «Σημείωμα» του Δημήτρη Γκέρτσου. Η ειδική αυτή έκδοση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά), εντάχθηκε στο εκδοτικό πρόγραμμα του Μουσείου Μπενάκη, κατέστη δυνατή χάρη στην αποκλειστική χορηγία του Δ. Γκέρτσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου