Τετάρτη 19 Μαΐου 2021

Ανάπλαση του λόφου Φιλοπάππου: Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου, έκτασης 650 στρεμμάτων

 



Το «πράσινο φως» έδωσε  το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για την ανάπλαση του λόφου Φιλοπάππου, η οποία θα αφορά χώρο πρασίνου 650 στρεμμάτων.

 


 Όπως  ανακοίνωσε από την σελίδα του στο facebook ο δήμαρχος Αθηναίων, η ανάπλασησε χώρο «που εδώ και χρόνια είχε εγκαταλειφθεί στην ασυνεννοησία και τη γραφειοκρατία» σύμφωνα με όσα σχολίασε ο κ. Μπακογιάννης, περιλαμβάνει:

*Εγκατάσταση εσωτερικού πυροσβεστικού δικτύου

*Εγκατάσταση δικτύου άρδευσης και ύδρευσης

* Επέκταση και  εκσυγχρονισμό του δικτύου ηλεκτροδότησης

* Περισσότερο πράσινο.

* Αποκατάσταση των λιθόστρωτων διαδρομών.

* Σήμανση και έμφαση στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ

* Στερέωση επισφαλών τμημάτων βράχων

* Αποκατάσταση των βοηθητικών κτισμάτων του αναπαυτηρίου Πικιώνη

και του Ι. Παρεκκλησίου Αγίου Δημητρίου Λουμπαρδιάρη.

 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει  ότι «Ομόφωνα εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το πλαίσιο έργων και εργασιών σχετικά με την ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου των Λόφων Πνυκός, Νυμφών και Μουσών-Φιλοπάππου (Δυτικών Λόφων) Ακρόπολης Αθηνών».



Προβάδισμα δίνεται από το υπουργείο στη περαιτέρω προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, σε συνδυασμό με την ασφάλεια των επισκεπτών και την καθαριότητα του χώρου λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, καθώς πρόκειται για ελεύθερους χώρους προσβάσιμους όλο το εικοσιτετράωρο.



Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας Ο.Τ.Α. «Εθνικός Κήπος-Μητροπολιτικό Πάρκο Α.Ε», με αντικείμενο την «Ανάπλαση, αποκατάσταση και ανάδειξη των Δυτικών Λόφων Ακρόπολης».



Η προστασία, η ανάπλαση και η ανάδειξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, αφορά  έκταση 650 περίπου στρεμμάτων, σύμφωνα με την υπουργό Λίνα Μενδώνη σχολιάζοντας ότι «στους Λόφους της Πνύκας, των Νυμφών και των Μουσών-Φιλοπάππου αποτυπώνεται και τεκμαίρεται η ιστορία της αρχαίας Αθήνας στη μεγάλη της διαχρονία. Από την Πνύκα και το μνημείο του Φιλοπάππου, μέχρι τα πλακόστρωτα του Πικιώνη και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη, οι δασώδεις λόφοι στα δυτικά της Ακρόπολης ταυτίζονται με την εξέλιξη της πρωτεύουσας στο πέρασμα του χρόνου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου