Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Μήνυμα της UNESCO την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Διαφορετικότητας

 


Η  Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Διαφορετικότητας για Διάλογο και Ανάπτυξη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου, όχι μόνο για τον πλούτο των παγκόσμιων πολιτισμών, αλλά και τον ουσιαστικό ρόλο του διαπολιτισμικού διαλόγου για την επίτευξη ειρήνης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε για πρώτη φορά αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα το 2002, μετά την έγκριση της Οικουμενικής Διακήρυξης του 2001 για την πολιτιστική ποικιλομορφία της UNESCO, αναγνωρίζοντας την ανάγκη «ενίσχυσης του δυναμικού του πολιτισμού ως μέσου επίτευξης ευημερίας, βιώσιμης ανάπτυξης και παγκόσμιας ειρηνικής συνύπαρξης».

 

Το  ψήφισμα A / C.2 / 70 / L.59 (ο σύνδεσμος είναι εξωτερικός) για τον πολιτισμό και την αειφόρο ανάπτυξη εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών .

 Οι 17 στόχοι της αειφόρου ανάπτυξης μπορούν να επιτευχθούν καλύτερα αξιοποιώντας το δημιουργικό δυναμικό των διαφορετικών πολιτισμών του κόσμου και συμμετέχοντας σε συνεχή διάλογο για να διασφαλίσουμε ότι όλα τα μέλη της κοινωνίας επωφελούνται από τη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτιστική Ποικιλομορφία για το Διάλογο και την Ανάπτυξη είναι μια ευκαιρία για την προώθηση του πολιτισμού και τονίζει τη σημασία της ποικιλομορφίας του ως παράγοντα ένταξης και θετικής αλλαγής. Αντιπροσωπεύει την ευκαιρία να γιορτάσουμε τις πολλαπλές μορφές του πολιτισμού, από τις απτές και άυλες, στις δημιουργικές βιομηχανίες, στην ποικιλομορφία των πολιτιστικών εκφράσεων και να προβληματιστούμε για το πώς συμβάλλουν στον διάλογο, την αμοιβαία κατανόηση και τους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς φορείς της βιώσιμης ανάπτυξη.

 

Όλοι καλούνται να συμμετάσχουν και να προωθήσουν τις αξίες της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, του διαλόγου και της ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κόσμο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου