Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Έκθέση Frida Kahlo: Timeless- Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου της

 


Tο Μουσείο Τέχνης Cleve Carney και το Κέντρο Τεχνών McAninch στο Κολλέγιο του DuPage στο Glen Ellyn, IL, παρουσιάζουν  μία έκθεση με έργα από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές συλλογές με το πρωτότυπο έργο τέχνης της Frida Kahlo. Η έκθεση που άνοιξε χθες τι πύλες της, μια ημέρα πριν τα γενέθλια της Φρίντα έχει  τίτλο Frida Kahlo: Timeless.

 


Η έκθεση αναμένεται να αποτελέσει την πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση του έργου της Kahlo. Τα εκθέματα είναι δάνειο από το Museo Dolores Olmedo, το οποίο  διαθέτει μια σειρά λαδιών πίνακες ζωγραφικής και έργα σε χαρτί.

 Συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη παρουσίαση της ζωής και των έργων της, δηλαδή 26 πρωτότυπα κομμάτια, καθώς και μια συναρπαστική ιστορική έκθεση που παρέχει ένα πλαίσιο της ζωής, ρίχνοντας φως στα γεγονότα που οδήγησαν την Κάλο να γίνει μία από τους σημαντικότερους ζωγράφους του 20ού αιώνα και της εποχής μας. 



Παράλληλα με τα 26 πρωτότυπα έργα, η έκθεση περιλαμβάνει:

 

  • ένα χρονοδιάγραμμα πολυμέσων με αντίγραφα αξιοσημείωτων αντικειμένων από τη ζωή του Κάλο (κρεβάτι και ορθοστατικά τιράντες )
  • περισσότερες από 100 φωτογραφικές εικόνες από τη ζωή της,
  •         μια ενότητα για παιδιά  έναν κήπο εμπνευσμένο από το Frida Kahlo, σχεδιασμένο από την Ball Horticultural
  • ένα μοντέλο αντίγραφο του Casa Azul της Frida στο Coyoacán, Μεξικό, σχεδιασμένο από την White & Co.

 

 

 

 


Οι πολυπλοκότητες των έργων ζωγραφικής της Κάλο δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές ή να εκτιμηθούν πλήρως χωρίς να κατανοήσουμε τον κόσμο στον οποίο ήταν μέρος.Oι αυτοπροσωπογραφίες της για παράδειγμα επισημαίνουν θέματα ταυτότητας, πολιτικής, σεξουαλικότητας και θανάτου. Η Κάλο διοχέτευσε την παιδική της ηλικία και τον προσωπικό της αγώνα στην τέχνη της και μετατράπηκε σε μια εικονική φιγούρα και σύμβολο της γυναικείας ενδυνάμωσης, ατομικού θάρρους και Μεξικανικής υπερηφάνειας.


Η  έκθεση μας διανοίγει ένα παράθυρο σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής της: κεντρικά κομμάτια που δημιουργήθηκαν καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων 19 λαδιών πίνακες, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα δέκατο του συνολικού αριθμού έργων. Τα έργα από την πρώιμη ζωή της Κάλο ακολουθούν μια περίοδο που η  καλλιτέχνης έμεινε στο κρεβάτι για μήνες αφού επέζησε ενός τροχαίου ατυχήματος που άλλαξε τη ζωή στην ηλικία των 18 ετών και πέρασε τη διάρκεια ζωής της, καταλήγοντας με δουλειά  έως τον θάνατο της.

 

 


Η έκθεση δίνει έμφαση και στο  ρόλο της Πόλης του Μεξικού ως κέντρο διεθνούς τέχνης και πολιτισμού στις αρχές και τα μέσα του 20ού αιώνα. Για να κατανοήσουμε το έργο της πρέπει να λάβουμε υπόψη τη δια βίου άρνηση της Κάλο να επιτρέψει την ασθένεια να περιορίσει τα ποικίλα και έντονα πάθη της.


 Με πολλούς τρόπους, η ζωγραφική, η πολιτική και η ταυτότητα της Κάλο ήταν μπροστά από την εποχή της και είναι εξαιρετικά συναφή σήμερα. Η Κάλο εξήγησε ότι «ζωγράφιζε την πραγματικότητά της», αυτή η έκθεση ελπίζει να δώσει μια εικόνα αυτής της πραγματικότητας επιτρέποντας ταυτόχρονα στον θεατή πρόσβαση στον κόσμο.

 

Έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου