Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Όταν η Τέχνη συμβάλει στις μεταβάσεις! Το Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας Art4more

 


Λένε ότι η Τέχνη είναι φορέας, είναι καλός αγωγός ιδεών αλλά και όχημα για να κατευθυνθούμε και να κάνουμε μεταβάσεις. Η Τέχνη στέλνει το ευαίσθητο μήνυμα της Ψυχικής Υγείας και με μια δράση που υλοποιείται σε συνεργασία με την ΣΤΑΣΥ προσπαθεί να κινητοποιήσει χιλιάδες επιβάτες των ΜΜΜ να αναλογιστούν την σημασία της! Η επιλογή του εκθεσιακού χώρου ενέχει συμβολισμούς. Πολλω δε μάλλον η επιλογή της στιγμής, εν μέσω πανδημίας έρχεται να επιβεβαιώσει και να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε στα χέρια μας το σημαντικότερο αγαθό.




Οι διοργανωτές από την ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ του
 Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Ψυχικής Υγείας Art4more γράφουν στην ανακοίνωση της δράσης  «Η ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση διαρκούς μετάβασης, όπου άνθρωπος και κοινωνίες μεταμορφώνονται και μετεξελίσσονται ραγδαία». Διαφορετικές μορφές της ΤέχνηςQ  θεάτρου, εκθέσεις , εργαστήρια, ομιλίες και μουσικές παραστάσεις έρχονται να κινητοποιήσουν και να προσφέρουν τροφή για προβληματισμό: Τη μετάβαση.  Εδώ υπάρχει ένα παραλληλισμός: Το πεδίο της ψυχικής υγείας χαρακτηρίζεται επίσης από ποικίλες μεταβάσεις: Από το άσυλο στην κοινότητα, από την ατομικότητα στη συλλογικότητα, από το άτομο στο πρόσωπο, από τη λύπη στη χαρά.

Η ζωή μας αποτελείται από  μεταβάσεις λοιπόν. Το μήνυμα στέλνουν 9 καταξιωμένοι καλλιτέχνες μέσα από 23 έργα τους  που εκτίθενται στις αποβάθρες του ΜΕΤΡΟ και συγκεκριμένα σε 17 Σταθμούς . Παρουσιάζοντα έργα των:

LauraBreiling, Germany(laurabreiling.de), CinyeeChiu, Taiwan (cinyeechiu.com), MaraDrozdova, Latvia (maradrozdova.com), ΝίκοςΚαναρέλης, Ελλάδα, ΧρήστοςΚούρτογλου, Ελλάδα (masterviewdesign.com), CameliaPham, Vietnam (cameliapham.com), EricPuybaret, France (ericpuybaret.com ),  AlefesSilva, Colombia (behance.net/marianalefess), AndreaWan, Hong - Kong (andreawan.com)

 

Επιμέλεια: Μαριτίνα Κονταράτου, Θεωρητικός Τέχνης

Μια ακόμη δράση αποτελεί η  έκθεση “ArtResidencies σε Δομές Ψυχικής Υγείας”(12-14 Νοεμβρίου, 11.00 – 22.00 / Σεράφειο / Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, 19.00)

Παρουσίαση των έργων που παράχθηκαν από κοινού από μέλη-λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ» και αναδυόμενους καλλιτέχνες / φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Επιμέλεια: Ιωάννα – Μαρία Λέκκα, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι», Κωνσταντίνα Γιαννιούδη, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης ΙΙ».


 Φωτογραφική  Έκθεση Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας(12-14 Νοεμβρίου, 11.00 – 22.00 / Σεράφειο /Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, 19.00)

Project φωτογραφικών λήψεων από λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. «ΕΔΡΑ», που υλοποιήθηκε στον 4ο κύκλο του Εργαστηρίου Φωτογραφίας, που πραγματοποιείται στο Οικοτροφείο «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ Ι».

Επιμέλεια: Ιωάννα – Μαρία Λέκκα, Εργοθεραπεύτρια Οικοτροφείου «Ιπποκράτης Ι», Βαγγέλης Ταμβάκος, Φωτογράφος – Δάσκαλος φωτογραφίας

 

 

 

Βιωματικά εργαστήρια

Η Τέχνη ως "Μεταβατικός Χώρος"/ Σεράφειο

1.       Ζωγραφίζοντας τον Χάρτη της Μετάβασης. Από την Αφροδίτη Πανταγούτσου, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια (Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 11.30 – 13.00)

2.       Η μετάβαση από την κοινωνικότητα στην ατομικότητα, Μια εικαστική δήλωση. Από την Κατερίνα Νάσια Ραμαντάνη, Εικαστική Θεραπεύτρια(Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 13.45 – 15.45)

3.       «Παί-ζω με τις αλλαγές».Εργαστήριο δημιουργικής  δράσης και θεατρικού παιχνιδιού για ενήλικες. Από τη Δανάη Οικονόμου, Θεατρολόγο. (Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 16.00 – 17.00)

4.       Διαλογισμός mindfulness:Βιωματική «μετάβαση» από την εσωτερίκευση στη δημιουργικότητα και την τέχνη.Από τη Νατάσα Παπαζαφειροπουλου, Mindfulnessexpert (Κυριακή 14 Νοεμβρίου, 14.30 – 16.30)

Περιορισμένος αριθμός θέσεωνγια τα εργαστήρια. Δηλώσεις συμμετοχής:art4more.org

 

 

Παραστάσεις

1.       THALASSA De la mer à la mère(Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 18.00 -19.15 / Σεράφειο)

Μια μουσικοποιητική παράσταση με σύγχρονο χορό

Σε αυτή τη μουσικοποιητική παράσταση που διανθίζεται από παράθυρα σύγχρονου χορού, η Ξανθούλα Ντακοβάνου, ο ΣόληςΜπαρκής, o Κλέων Αντωνίου και ο Ταξιάρχης Βασιλάκος εμπνεόμενοι από τραγούδια της Μεσογείου μας συμπαρασύρουν σε μια αίσθηση θάλασσας. Από την αρχαϊκή ευχαρίστηση της ένωσης με το νερό μέχρι την ταραχή και την τρικυμία, η θάλασσα βιώνεται μουσικά σαν μια μητέρα-μήτρα.

Από τους: Ξανθούλα Ντακοβάνου: Τραγούδι, Μουσική, Νγκόνι, Bendir, Επιμέλεια κειμένων / ΣόληΜπαρκή: Μουσική, Bendir, OceanDrum, Didgeridoo, Νεροκολοκύθες, Hang, ηχητικά τοπία, udu, επιμέλεια κειμένων / Κλέων Αντωνίου: Ηλεκτρική κιθάρα, φωνή / Ταξιάρχης Βασιλάκος: ακορντεόν, ντουντούκ, χορός.

2.       Γυναίκες μαχήτριες(Σάββατο 13 Νοεμβρίου, 20.30 -21.45 / Σεράφειο)

Μια σύγχρονη ματιά στην Ελληνική Επανάσταση με στόχο να αναδειχθεί η πανταχού παρούσα γυναικεία μορφή που όλα αυτά τα χρόνια κρύβονταν πίσω από τη σκιά των ανδρών.Η παράσταση, μέσα από τις δράσεις των γυναικών, θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της Επανάστασης από την οργάνωσή της έως το ξέσπασμά και την κορύφωσή της. Σκηνοθεσία – επιλογή κειμένων – δραματοποίηση – φωτισμοί: Μιχαέλα Αντωνίου / Κλαρίνο – Καβά:Τρύφωνας Παπαϊωάννου / Τουμπερλέκι: Κωνσταντίνος Μαρούγκας. Παίζουν: Λίνος Αρσένης, Νίκος Βλασάκης, Ίλια Γιακουμάκη, Βούλα Κώστα, Κωνσταντίνος Μαρούγκας, Αγγελική Στρατάκη.

Ομιλίες

Forum «Η Μετάβαση ως Αλλαγή μετά από την Κρίση»/ Συντονισμός Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ»

 

11.00-11.20Εγγραφές και καλωσόρισμα

11.20-11.30 Χαιρετισμοί και εναρκτήριες ομιλίες

Ζωή Ράπτη, Υφυπουργός Υγείας ή Εκπρόσωπος ΥΥΚΑ (*έχει προσκληθεί)

Μαρία Κερασόγλου,Πρόεδρος ΔΣ ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ»

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ»

Εβίτα Αγαπητού, Πρόεδρος ΔΣ NEFELE Network

 

11.30-11.45Παναγιώτα Φίτσιου, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Παιδοψυχιατρικής,“Η αξία της θεραπευτικής γραφής την περίοδο της πανδημίας. Το παράδειγμα του προγράμματος Erasmus + “Ηρωίδες”».

11.45-12.00Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, Δρ. Κοινωνικής Πολιτικής, Πρόεδρος ΔΣ Ομοσπονδίας «ΑΡΓΩ», Πρόεδρος ΔΣ ΠΕΨΑΕΕ,«Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη κατά την μετάβαση στην νέα καθημερινότητα μετά από μια κρίση: το παράδειγμα της Εύβοιας»

12.00-12.15Δημήτρης Κόντης, Διευθυντής Ψυχίατρος ΨΝΑ, Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών,«Μετάβαση με στόχο την ψυχική υγιεινή»

12.15-12.30Δρ. Ερμιόνη Σ. Δελή, Ζωγράφος – Εκπαιδευτικός, PhD Παιδαγωγικά-Διδακτική της Τέχνης, ΕΔΙΠ Α.Σ.Κ.Τ., «Άνθρωποι σε Μετάβαση: εκεί που η Τέχνη μπορεί να κρατά ενθύμια παρά να μετρά απώλειες»

12.30-12.45Δρ.Παναγιώτης Χονδρός, Συντονιστής Ψυχικής Υγείας The Home Project. Μαρία Καλδάνη, Κοινωνική Λειτουργός, MSc, Υπεύθυνη Μονάδας Παιδικής Προστασίας The Home Project. Εύα Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος - Art Therapist,  The Home Project. «Ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανήλικων προσφύγων μέσω της Τέχνης: δίνοντας εφόδια για το ταξίδι».

12.45-13.00Διάλειμμα

13.00-13.15Χρυσούλα Μαρτέκα, εκπρόσωπος Κοι.Σ.Π.Ε. «ΕΥ ΖΗΝ», «COVID 19 ΚΟΙΣΠΕ και μετά τί;»

13.15-13.30Αναστασία Παραδείση, Ψυχολόγος (BSc, MSc) Κοινοτικής Ψυχιατρικής φροντίδας κατ΄οίκον της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ. Χρήστος Καζαντζάς, ένοικος Οικοτροφείου ΙΑΣΙΣ. «Τέχνη και Ψυχική Υγεία: Η εξέλιξη μέσα από την μετάβαση»

13.30-13.50Μαρίνα Τσιρώνη, Φοιτήτρια Σχολής Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας, Πρακτική στην Μ.Ψ.Α. «Ιπποκράτης ΙΙ» της ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ», «Μεταβάσεις δημιουργίας από το κλασσικό στο σύγχρονο»

13.50-14.10Ροδάνθη Μποντόζη, Κοινωνιολόγος, Υπεύθυνη Μ.Ψ.Α. «Ιπποκράτης ΙΙ» της ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ». Παναγιώτα Μπίσσια,Κοινωνιολόγος, Μέλος Θεραπευτικής Ομάδας Μ.Ψ.Α. «Ιπποκράτης ΙΙ» της ΚΣΔΕΟ «ΕΔΡΑ». «Διερεύνηση ανταπόκρισης δομών ψυχικής υγείας στην περίοδο του περιορισμού (lockdown) μέσω της χρήσης ψηφιακών μέσων – τεχνολογίας» 

14.10-14.30  Συζήτηση

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

Συναυλία με τον Βασίλη Καζούλη, έναν από τους πιο αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, που έχει υπογράψει κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια που μας συντροφεύουν και σιγοτραγουδάμε μέχρι σήμερα (Φανή, Αν ήσουν άγγελος,Κάτι να γυαλίζει, Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό, Αεροπλάνα, Βορινό Λιμάνι, Κοπέλες για λίγο, Τα φιλιά του Αυγούστου κ.ά.),παρέα με το μουσικό συγκρότημα On The Road, τον Παρασκευά Θεοδωράκη & Δημήτρη Χατζηδημητρίου, που έχουν την δική τους καλλιτεχνική διαδρομή, αποτελούν ένα μοναδικό συνδυασμό γεμάτο με πολύ τραγούδι, χαρά, ενθουσιασμό καθώς το «νέο» και το «παλιό» γίνονται Ένα.


Πηγή των φωτο : https://www.facebook.com/art4more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου