Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Πως συνδέονται οι Μυκήνες με τα Γλυπτά του Παρθενώνα ; Φωτογραφική έκθεση του Robert McCabe




 Μέσα από τον φωτογραφικό φακό διασώζονται μαρτυρίες  για τα λείψανα του αρχαίου κόσμου.  Μια φωτογραφική έκθεση για μια σπουδαία κοιτίδα της αρχαιότητας φιλοξενείται στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, σε μια εποχή που η παρουσία ξένων εκθεμάτων στα βρετανικά μουσεία προκαλεί «σπίθες»! Η  τρέχουσα έκθεση του Μουσείου Κλασικής Αρχαιολογίας έχει τίτλο «Mycenae: From Myth to History»  και παραπέμπει στην μυθολογική ιστορία των Μυκηνών …

Ο  Αγαμέμνονας, ο βασιλιάς των Μυκηνών, ηγήθηκε του ελληνικού στρατού στον περίφημο Τρωικό πόλεμο,  όπως παρουσιάζεται στην Ιλιάδα του Ομήρου. Με την επιστροφή του στις Μυκήνες, δολοφονήθηκε από τη σύζυγό του Κλυταιμνήστρα, η οποία εκδικήθηκε τη θυσία της κόρης τους από τον βασιλιά για να εξασφαλίσει τον ούριο άνεμο για το ταξίδι του στην Τροία. Αυτή την ιστορία τραγουδούσαν οι ραψωδοί κατά την αρχαιότητα και καταγράφηκε από τον Όμηρο… Και από όσα γνωρίζουμε από τις τραγωδίες του Αισχύλου και του Σοφοκλή!

 


Χάρη στις φωτογραφίες του  
Robert McCabe η ιστορία των Μυκηνών παγώνει σε μια άλλη χρονική περίοδο, αυτή του 50’. Η πατίνα του χρόνου έχει αφήσει τα σημάδια της στο κέντρο του Ελληνικού Πολιτισμού  κατά την Εποχή του Χαλκού, στο μυθικό βασίλειο που ίδρυσε ο Έλληνας ήρωας Περσέας. 
Ο χρόνος αιχμαλωτίστηκε  χάρη στο φωτογραφικό κλείστρο στη δεκαετία του 1950 :  Ο τόπος και οι άνθρωποι αποτυπώνονται στο φιλμ και στο φωτογραφικό χαρτί. Τα θραύσματα του χρόνου από τον ίδιο χώρο καταδεικνύουν την συνέχεια της ιστορίας και της ανθρώπινης ζωής.

 

 

 


Οι περίπου 50 φωτογραφίες της αρχαίας ελληνικής ακρόπολης στις Μυκήνες εκτίθενται από τις 200 που τραβήχτηκαν από τον Αμερικανό φωτογράφο Robert McCabe το 1955, στον οποίο ανατέθηκε η τεκμηρίωση του χώρου από τη βρετανική αρχαιολογική ομάδα που βρισκόταν εκεί εκείνη την εποχή. 


Οι  φωτογραφίες του McCabe μας δείχνουν  την Ακρόπολη, καθώς την αρχαιολογική ομάδα που διεξάγει τις ανασκαφές.  Από τα τεκμήρια φαίνεται ακούσια  ότι οι Βρετανοί έχουν ανασκάψει και συχνά λαμβάνουν το μερίδιο του λέοντος των ευρημάτων από ξένες τοποθεσίες για να εκθέσουν στα μουσεία τους. Το θέμα απασχολεί παρασκηνιακώς, αλλά και επίσημα καθώς ζητάται η γνώμη του επισκέπτη της έκθεσης  για το εάν θεωρεί ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

 


Χαρακτηριστικό είναι ότι ο  McCab  έχει αποτυπώσει τον Alan Wace, αρχηγό της ομάδας και την ομάδα σε δράση. Ο McCabe με την κάμερα Rolleiflex αποτυπώνει βέβαια σε ασπρόμαυρους τόνους το τοπίο χάρη και στον λαμπερό ελληνικό φως σε διάφορες φάσεις της ημέρας. Επίσης ο φωτογράφος αξιοποιεί το σκοτάδι κάτω από πύλες ή εισόδους τάφων, αποθανατίζοντας  την πύλη των Λεόντων των Μυκηνών και τους Κυκλώπειους όγκου.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα κατακλύζουν τον χώρο στην είσοδο της Σχολής Κλασικών Σπουδών.  Η έκθεση Mycenae: From Myth to History θα είναι ανοιχτή στο Μουσείο Κλασικής Αρχαιολογίας έως τις 10 Δεκεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσει και η ηλεκτρονική έκδοση της έκθεσης. 

Μάθετε περισσότερα για την έκθεση εδώ: https://www.classics.cam.ac.uk/museum/exhibitions/exhibitions/mycenae-myth-history

ΠΗΓΗ: https://www.classics.cam.ac.uk/events/mycenae-myth-history

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου