Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Πως θα μάθεις την ιστορία του Μυκηναϊκού ανακτόρου Θηβών





Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια τον προηγούμενο αιώνα ένα νέο μυκηναϊκό ανάκτορο. Μέχρι τότε γνωρίζαμε για την Κνωσό και τη Φαιστώ, το ανάκτορο των Μυκηνών και της Τίρυνθος. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν το συγκρότημα στο κέντρο της Θήβας και  οπότε του έδωσαν το όνομα  Οικία ή Ανάκτορο του Κάδμου. Η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία παρουσιάζει την διάλεξη του επίτιμου έφορου Αρχαιοτήτων δρ. Βασίλειου Αραβαντινού τη Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου.

Ανάμεσα στα πυρπολημένα κατάλοιπα του κτηρίου βρέθηκαν αντικείμενα αντίστοιχα με αυτά των ανακτόρων της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Ωστόσο, η πλήρης αποκάλυψη του κτηρίου δεν έγινε, καθώς η νέα Δημοτική Αγορά, που κτίστηκε στα δυτικά, σε επαφή και κατά μήκος του (1935), απέκλεισε την περαιτέρω διερεύνησή του.

Η αφήγηση περί του θηβαϊκού ανακτόρου παρέμεινε ακλόνητη επί μισό και πλέον αιώνα. Στη δεκαετία του ‘60 η τυχαία αποκάλυψη μικρού μέρους ενός μνημειώδους κτίσματος, που εκτεινόταν στα νότια του προηγούμενου, κάτω από τις βαθειές επιχώσεις της οδού Αντιγόνης, έθεσε νέα ερωτήματα για τη φύση, τη λειτουργία και την οικοδομική ιστορία των ανακτορικών κτισμάτων στη Θήβα. Τα ευρήματα από τη ΒΑ γωνία του νέου κτιρίου (αντικείμενα από από χρυσό, ελεφαντόδοντο και λαζουρίτη, μυκηναϊκές σφραγίδες και εξωτικοί σφραγιδοκύλινδροι καθώς και πινακίδες και σφραγίσματα με Γραμμική Β) έφεραν τη Θήβα στο προσκήνιο της αρχαιολογίας του Αιγαίου ως ένα ισχυρό διοικητικό κέντρο με επαφές στην ανατολική Μεσόγειο.

Από το 2012 που η Αρχαιολογική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ανέλαβε, τη συστηματική ανασκαφική διερεύνηση και δημοσίευση του Μυκηναϊκού Ανακτόρου, έχει ερευνηθεί μεγάλο μέρος της πλούσιας στρωματογραφίας του χώρου. Τα νέα ευρήματα, οικοδομικά κατάλοιπα, τοιχογραφήματα και παντός είδους αντικείμενα, πλουτίζουν και συμπληρώνουν τα δεδομένα από το Δωμάτιο του Θησαυρού, ενώ η υπερκείμενη πλούσια στρωματογραφία αφηγείται λεπτομερώς την οικιστική ιστορία της Θήβας στους αιώνες μετά τα μυκηναϊκά χρόνια. Οι νέες έρευνες στα νότια της οδού (Αντιγόνης) έφεραν στο φώς κοσμικά και ιερά κτήρια διαφόρων εποχών αποδεικνύοντας ότι η συλλογική μνήμη διατήρησε το χώρο του ανακτόρου ως τόπο σεβασμού και λατρείας στην αρχαιότητα και στα χριστιανικά χρόνια

Για να συνδεθείτε:

Διαδικτυακός σύνδεσμος διαλέξεων (Zoom link): https://zoom.us/j/99531486762?pwd=bWxORlJybk0wMlhaZFI4MDBLcmQrQT09

Ταυτότητα συνάντησης (Meeting ID): 995 3148 6762

Κωδικός (Passcode): 590000

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου