Μια αρχαιολογική έκθεση φιλική για τα παιδιά ετοίμασε η γκαλερί Uffizi, χαμηλώνοντας ακόμη και το επίπεδο θέασης αριστουργημάτων στο ύψος των ματιών των παιδιών. Ορισμένα έργα εκτίθενται πιο χαμηλά, έτσι ώστε τα παιδιά να μπορούν να κοιτάζουν τους συνομηλίκους τους 2.000 χρόνια πριν στα μάτια. Η έκθεση, ενώ έχει σχεδιαστεί για ενήλικο κοινό, προσφέρει ερμηνείες και μονοπάτια σχεδιασμένα για τους επισκέπτες μπόμπιρες... Η νέα πρωτοβουλία της πινακοθήκης περιλαμβάνει ακόμη μια ομάδα φυλάκων μουσείων που είναι επιφορτισμένοι να ανταποκρίνονται σε ερωτήματα των παιδιών.
Η ίδια έκθεση πραγματεύεται ένα ανεξερεύνητο θέμα την καθημερινότητα των παιδιών στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Παιχνίδια χιλιετιών πριν, γλυπτά θεοτήτων που απεικονίζονται στα παιδικά τους χρόνια, έργα τοποθετημένα στο ύψος του παιδιού... θα καλύψουν τις ανάγκες των μικρότερων επισκεπτών.
Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Μεγαλώνοντας στην αρχαία Ρώμη» και πραγματεύεται ένα ανεξερεύνητο μέχρι τώρα θέμα με πρωτοποριακούς τρόπους. Για τον σκοπό αυτό επιλέχθηκε μια σειρά με περισσότερα από τριάντα έργα που περιγράφουν διάφορες στιγμές της καθημερινότητας των παιδιών την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Γέννηση, τελετουργίες μετάβασης στην ενηλικίωση, σχολείο, διασκέδαση, η σχέση με τα ζώα, οι φόβοι, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που απεικονίζονται σε αγάλματα, σαρκοφάγους, ανάγλυφα και καθημερινά αντικείμενα.
Από τα πιο σημαντικά εκθέματα, ένα άγαλμα του Ερμή με τον μικρό Βάκχο, που συντηρήθηκε για την έκθεση μετά από δεκαετίες. Ακόμη, μια σπάνια κούκλα από ελεφαντόδοντο από τον 3ο αιώνα μ.Χ. η οποία δεν είχε εκτεθεί ποτέ στο παρελθόν και ένα ειδώλιο μονομάχου εξοπλισμένο με αρθρωτά αξεσουάρ, που δεν θυμίζει τις σημερινές φιγούρες. Ιδιαίτερη αξία έχει επίσης μια επιλογή από ταναγρίνια (ένας ιδιαίτερος τύπος νεκρικών αγαλματιδίων), ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, που δεν παρουσιάστηκαν ποτέ στο κοινό και καταχωρήθηκαν στις συλλογές της Πινακοθήκης μετά από κατάσχεση σε αποθήκη έργων τέχνης που έκλεψαν τα Γερμανικά στρατεύματα.
Το κουβάρι της παιδικής ηλικίας
Λέγεται ότι η ιστορία γράφεται από μεγάλους άντρες, αλλά μερικές φορές ξεχνάμε ότι και αυτοί ήταν παιδιά. Ομοίως, οι θεότητες του ρωμαϊκού πάνθεου βίωσαν επίσης την παιδική ηλικία που μερικές φορές ήταν περιπετειώδης και δύσκολη όπως ήταν ο Ηρακλής ή ο Βάκχος. Η έκθεση αφιερώνει μια ενότητα σε αυτό το θέμα στην οποία ο επισκέπτης θα εκπλαγεί αναγνωρίζοντας τους θεούς του Ολύμπου σαν παχουλά παιδιά…
Η έκθεση συνοδεύεται από μια σειρά εποπτικού υλικού, όπως είναι λεζάντες γραμμένες σε γλώσσα «φιλική προς τα παιδιά», κόμικς σχεδιασμένα κ.ά.. Σύμφωνα με τα κριτήρια του μουσείου που έχουν ήδη δοκιμαστεί στις υπόλοιπες συλλογές της Γκαλερί, με σκοπό τη διευκόλυνση της συμπερίληψης των μικρών επισκεπτών.
Ο Διευθυντής του Ουφίτσι, Eike Schmidt σχολίασε ότι «Η έκθεση ανοίγει κοντά στην Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, που πέφτει στις 20 Νοεμβρίου, και που δεν πρέπει να παραμείνει μια άδεια γιορτή. Η τέχνη δεν είναι μόνο ένα πράγμα για ενήλικες… Τα παιδιά της ρωμαϊκής αρχαιότητας μιλούν στα παιδιά του σήμερα, με την ίδια γλώσσα».
Από την πλευρά του ο επιμελητής Fabrizio Paolucci υποστήριξε ότι «αυτή η έκθεση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να φέρουμε τα παιδιά στο Μουσείο. Η εμπειρία της επίσκεψης, που ευνοείται από τις διάφορες προτεινόμενες μεθόδους μάθησης, θα τους κάνει να νιώσουν ότι συμμετέχουν στην αφήγηση και θα τονώσει την περιέργειά τους χωρίς να βαρεθούν». Στο πλαίσιο της έκθεσης προβλέπονται προγραμματισμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες στους Κήπους επισκέψεις για οικογένειες, ξεναγήσεις μέσω της αφής και σε LIS (ιταλική νοηματική γλώσσα)».
Η επιμελήτρια Lorenza Camin επεσήμανε ότι «η έκθεση, η πρώτη αφιερωμένη στη ρωμαϊκή παιδική ηλικία, πραγματεύεται τις πιο διαφορετικές πτυχές της ζωής».
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 24 Απριλίου 2022
Πηγές: www.uffizi.it/, www.italymagazine.com//www.ansa.it/ iltirreno.gelocal.it/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου