Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

Πως ένα animation μας θυμίζει ότι υπάρχουν ακόμη Άννες Φράνκ - Το μουσείο στο Άμστερνταμ








Άθελά της την έγραψε η Ιστορία. Και ας έχουν περάσει χρόνια οι άνθρωποι την θυμούνται αλλά και η Τέχνη! Είναι γεγονός ότι η Άννα Φράνκ εμπνέει...Μια ταινία που μιλά για το παρελθόν,αλλά καταδεικνύεται  σύγχρονη είναι το animation «Που είναι η Άννα Φρανκ;» υπενθυμίζοντας ότι η μικρούλα σεναριογράφος άφησε τα χνάρια της στην πόλη του Άμστερνταμ αλλά και στην Ευρώπη.




 Ο σεναριογράφος του
animation «Που είναι η Άννα Φρανκ;» καταφέρνει να φέρει την ιστορία της  στο σήμερα μιλώντας για τον ρατσισμό, την μετανάστευση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Μπορεί ως ιστορικό πρόσωπο,  η Άννα Φρανκ να συνδέεται με το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα, αλλά χάρη στην λεπτεπίλεπτη προσέγγιση των συντελεστών της ταινίας, ένα animation  για ενήλικες μας φέρνει στην πικρή σημερινή πραγματικότητα. Επίσης, μας προβληματίζει  για το πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί.


Στην πόλη του Άμστερνταμ, το όνομα της Άννας Φρανκ, αγαπημένης συγγραφέας
 έχει δοθεί σε δομές παιδείας, Υγείας, σε θέατρο ακόμη και σε μια γέφυρα τα σημερινά θύματα αποκλεισμού  βιώνουν την ίδια ιστορία.  Το διάσημο ημερολόγιο όλων των εποχών  λαμβάνει τη μορφή ενός κοριτσιού και γίνεται η φωνή της αφήγησης που έρχεται να μας διδάξει τον ανθρωπισμό όχι με τρόπο πιεστικό ή επικριτικό. Η ταινία έχει ύφος vintage καθώς μας μεταφέρει σε μια τρομακτική εποχή και μια εμπειρία εξόντωσης ανθρώπου από άνθρωπο μέσα από τα παιδικά μάτια της, στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

 


Το μουσείο Άννα Φρανκ

Το μουσείο της Άννα Φράνκ, το καταφύγιο της οικογένειάς της  είναι αγαπημένο μουσείου των Ολλανδών αλλά και των επισκεπτών καθώς και τοπόσημο του Άμστερνταμ. Η Άννα Φρανκ έζησε κρυμμένη για περισσότερα από 2 χρόνια κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και όπου έγραψε το ημερολόγιό της.

 


 Λόγω των μέτρων προστασίας για την πανδημία πραγματοποιούνται εικονικές ξεναγήσεις. Ο υπάλληλος του μουσείου θα μεταφέρει εικονικά στην κρυψώνα της Άννας Φρανκ, δίνοντας βασικές πληροφορίες για τα άτομα που κρύβονταν, τους βοηθούς και τις εγκαταστάσεις.


Γιατί χρειάστηκε να κρυφτεί η οικογένεια Φρανκ και γιατί κρύφτηκαν στο συγκεκριμένο κτίριο; Ποιοι ήταν οι άλλοι που κρύβονταν και πώς ήταν η καθημερινότητά τους;
 




Ο υπάλληλος του μουσείου θα  δείξει εικονικά τους σημερινούς χώρους του μουσείου και το επιπλωμένο μυστικό παράρτημα.Ως "επισκέπες" μπορείτε να κοιτάξετε 360 μοίρες τριγύρω. Δίνονται πληροφορίες για τις ιδιαιτερότητες των δωματίων και τα αντικείμενα που διακρίνονται εκεί. Και φυσικά το ημερολόγιο! Οι εικονικές επισκέπτες μπορούν να κάνουν ερωτήσεις.

 Οπτικό ημερολόγιο


Το βίντεο ημερολόγιο της Άννας Φρανκ : η ζωή της, το ημερολόγιό της και το μυστικό παράρτημαθα προβληθεί στο YouTube σε δεκαπέντε επεισόδια. Όλοι οι χαρακτήρες, οι τοποθεσίες και τα γεγονότα της σειράς βασίζονται στα γράμματα του ημερολογίου της Άννας Φρανκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου