Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Μουσείο Ιστορίας Γυναικών: Ένα μουσείο δίχως φυσική στέγη αλλά με δυνατή φωνή!


 


Την Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζει το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Γυναικών που λειτουργεί τα τελευταία 20 χρόνια ως το μεγαλύτερο διαδικτυακό πολιτιστικό ίδρυμα αφιερωμένο στην ιστορία των γυναικών των ΗΠΑ. Στόχος του είναι η ενημέρωση, η αφύπνιση και η διατήρηση της Ιστορίας των γυναικών. Μπορεί να μην έχει φυσική στέγη, αλλά διαθέτει πληθώρα διαδικτυακών εκθέσεων για τις αλλαγές στην εκπαίδευση, τις γυναίκες στη NASA, τα πολιτικά δικαιώματα, τη μόδα, τη λογοτεχνία, τον αθλητισμό κ.ά. Στην πραγματικότητα αποτελεί μια ζωντανή φωνή των γυναικών που διεκδίκησαν τον ρόλο τους μέσα στην κοινωνία και ένα καλύτερο μέλλον.


Tους θησαυρούς του μπορείτε να ανακαλύψετε με μια διαδικτυακή περιήγηση στον σύνδεσμο : www.womenshistory.org Ιδιαίτερα, για τ
ον Μάρτιο το μουσείο διοργανώνει μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Μήνας Ιστορίας των Γυναικών». Οι γυναίκες έχουν επί μακρόν μείνει εκτός του εθνικού λόγου, της εκπαίδευσης και της την αφήγηση της ιστορίας του Αμερικάνικου έθνους, όπως αναφέρει το σχετικό κείμενο για το αφιέρωμα. Έχει διαπιστωθεί λιγότερο από το 11% των αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια είναι αφιερωμένα σε συγκεκριμένες γυναίκες στα κρατικά πρότυπα και προγράμματα σπουδών ιστορίας στις Ηνωμένες, απεικονίζοντας έτσι τις γυναίκες ως θεατές σε ιστορία, αντί για ενεργούς συμμετέχοντες. Με άλλα λόγια, "Τι συνέβη ιστορικά και αυτό που γνωρίζουμε ως ιστορία είναι δύο διαφορετικά πράγματα", είχε αναρωτηθεί η αείμνηστη φεμινίστρια μελετήτρια Gerda Lerner.


Ο Μήνας Ιστορίας των Γυναικών επιδιώκει να διορθώσει αυτή την ανισορροπία και να φέρει στο φως τη συμβολή των γυναικών που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τον κόσμο καλύτρο - έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες είναι ζωντανές, σημαντικές και αξιόλογες. Κάθε γυναίκα έχει μια ιστορία.

Σήμερα, Τρίτη 8 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας κάνει ντεμπούτο το «Heritage and Harmony:Her Art, Her Voice», μια σειρά βίντεο που δημιουργήθηκε από την Donna Weng Friedman. Η σειρά των βίντεο είναι σχεδιασμένη και αφιερωμένη στην έμπνευση και να ενδυναμώσει τα έγχρωμα κορίτσια σχολικής ηλικίας να να βρουν την αληθινή τους φωνή και να δουν τον εαυτό τους στα πρόσωπα εξαιρετικών γυναικών  που προέρχονται από διαφορετικό καλλιτεχνικό υπόβάθρο.



Αύριο 9 Μαρτίου, το μουσείο προσκαλεί να μάθουμε περισσότερα για τις απίστευτεςvγυναίκες στην ιστορία μέσα από τις Γυναίκες της Ιστορίας του History Channel HistoryVault!



Κατόπιν αιτήματος του κοινού, το NWHM επιμελήθηκε μια σειρά εικονικών εκθεμάτων τεσσάρων τμημάτων για τα λεγόμενα τέσσερα κύματα του φεμινισμού. Μπορείτε να ενημερωθείτε  τι σημαίνουν αυτοί οι όροι  "πρώτο κύμα" και πως επηρέασε τις ζωές των γυναικών με το μια ματιά στον φεμινισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου