Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Το νεότερο μουσείο της Ρώμης, το Museo della Cucina παρουσιάζει την ιταλική μαγειρική παράδοση



 Καλούπια παγωτού από την εποχή της Αναγέννησης, βιβλία μαγειρικής 500 ετών, συνταγές που προορίζονταν μόνο για πάπες. Το νεότερο μουσείο της Ρώμης, το Museo della Cucina είναι αφιερωμένο στο φαγητό και στη μαγειρική. Μπορεί εξωτερικά να μην προϊδεάζει, καθώς το palazzο στην είσοδό  έχει αγάλματα Ρωμαίων στρατιωτών και διακοσμητικές λάρνακες.


Μετά την είσοδο ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται  για  συνηθισμένο ρωμαϊκό αρχοντικό σας. Εκατοντάδες μαγειρικά εργαλεία εκτίθεντο σε γυάλινα ντουλάπια: ογκώδεις μηχανές ζυμαρικών του 19ου αιώνα, ιταλικά μπολ 220 ετών που χρησιμοποιούσαν κάποτε Ιταλοί μοναχοί και φθαρμένα ατσάλινα δοχεία σχεδιασμένα για την παρασκευή του osso bucco, της κλασικής συνταγής με μοσχάρι της βόρειας Ιταλίας. Μεταξύ άλλων εκτίθενται μεταλλικές φόρμες δίσκων ηλικίας έως και 500 ετών. Ορισμένες ήταν για το ψήσιμο, άλλες για την παρασκευή σοκολάτας ή παγωτού.



Το Museo della Cucina εκθέτει όργανα που χρησιμοποιούνται για την υψηλή κουζίνα, τα γλυκά, τη σοκολάτα, το παγωτό και το ψήσιμο. Ο επισκέπτης μπορεί να αισθανθεί την ανοιχτή φλόγα σε μια ψησταριά του 16ου αιώνα, να φανταστεί ένα τραπέζι συμποσίου και έτρωγαν. Αυτά τα σκίτσα κοσμούν το εξώφυλλο ενός από τα παλαιότερα βιβλία μαγειρικής που εκτίθενται στο μουσείο, του Il Trinciante, που γράφτηκε το 1593 από τον Vincenzo Cervio.

Ο συγγραφέας ήταν trinciante, ή χαράκτης, για τον Ιταλό καρδινάλιο Alessandro Farnese. Το έργο του Cervio με τα 74 κεφάλαια αποκαλύπτει πώς να κόβει με ακρίβεια ψάρια, πίτες, φρούτα και λαχανικά και, πάνω απ' όλα, κρέας και πτηνά όπως χοιρινό, κοτόπουλο, γαλοπούλα, φασιανό και παγώνι. Λεπτομερή σχέδια καθορίζουν τα σημεία κοπής που προτιμά ο Cervio για να εξασφαλίσει ζουμερά και γευστικά κοψίματα.


 

Το Il Trinciante είναι ένα από τα 120 βιβλία μαγειρικής του Museo della Cucina, ενός μουσείου που θα εγκαινιαστεί τον Μάιο του 2022 και θα είναι το πρώτο της πόλης που θα εστιάζει στην ιστορία του φαγητού και της μαγειρικής. Η συλλογή του βασίζεται σε εκείνη του Ιταλού σεφ Rosso Boscolo και περιλαμβάνει πολλά από τα παλαιότερα και σπανιότερα βιβλία μαγειρικής που υπάρχουν - συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που προορίζονταν αρχικά μόνο για τους πάπες. Εν τω μεταξύ, η τοσκάνικη σχολή μαγειρικής Campus Etoile Academy του Boscolo θα βοηθήσει το μουσείο να καλλιεργήσει σπάνια υλικά και να τελειοποιήσει συνταγές που κάποτε προορίζονταν μόνο για βασιλείς.

 

Το Museo della Cucina βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Ρώμης - το στάδιο Circus Maximus ηλικίας 2.600 ετών και τον Παλατίνο λόφο, όπου ιδρύθηκε η Ρώμη και ο οποίος είναι καλυμμένος από τα ερείπια αρχαίων ανακτόρων και ναών. Σε αυτό τον λόφο ο Ρωμύλος και ο Ρέμος, οι θρυλικοί ιδρυτές της Ρώμης, θηλάστηκαν από τη ρωμαϊκή θεά Λούπα, τη θεά του λύκου, πριν από περισσότερα από 2.700 χρόνια. Ο μύθος λέει ότι ο Ρωμύλος ίδρυσε αργότερα τη Ρώμη στο ίδιο σημείο.

Την οπτική της μαγειρικής προσφέρει αυτό το μουσείο ως ερμηνεία της Ιστορίας. Άλλωστε  η Ιταλία έχει παράδοση στο φαγητό... Και τα βιβλία μαγειρικής, με τη σειρά τους, είχαν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία και την κατεύθυνση της ιταλικής κουζίνας. Μάλιστα, στο μουσείο εκτίθεται το παλαιότερο μαζικά τυπωμένο βιβλίο μαγειρικής, το βιβλίο του Πλατίνα "Περί έντιμης απόλαυσης και υγείας". Το Casa Artusi είναι αφιερωμένο σε έναν από τους πιο σεβαστούς συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής της χώρας, τον Pellegrino Artusi.

 Πηγή: bbc.com, www.museodellacucina.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου