Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Ποια μνημεία κινδυνεύουν στην Ευρώπη- Europa Nostra: Κώδωνας κινδύνου όχι μόνο για την Ουκρανία

 



Με στόχο την ευαισθητοποίηση η 18η Απριλίου εορτάζεται ως τη Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Το 2022 στέλνεται μήνυμα σχετικά με την Κληρονομιά και το κλίμα…. Ένας στους τρεις φυσικούς τόπους και ένας στους έξι τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς απειλούνται σήμερα από την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε η πολιτιστική υπηρεσία του ΟΗΕ, η UNESCO.H κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα καθοριστικά ζητήματα της εποχής μας και μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν τα πολιτιστικά και φυσικά μνημεία και τόπους παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS) συμμετέχει στην προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και στην προώθηση της Διεθνούς Ημέρας. Επτά από τα πολύτιμα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης κινδυνεύουν, σύμφωνα με επιτροπή της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Επτά πιο απειλούμενα μνημεία και χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς ανακοινώθηκαν από εκπροσώπους της Europa Nostra, μιας ομοσπονδίας για την πολιτιστική κληρονομιά και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Εδώ και ένα μήνα η Europa Nostra άρχισε μια εκστρατεία crowdfunding για την υποστήριξη των υπερασπιστών της απειλούμενης κληρονομιάς της Ουκρανίας. Καθώς η Ρωσία διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία, πρόσθετες απώλειες της εισβολής θα είναι η όμορφη κληρονομιά της χώρας, όπως η πρωτεύουσα Κίεβο, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 

Τώρα η επιτροπή ανακοίνωσε τα πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη εκτός Ουκρανίας και η εικόνα γι' αυτά είναι επίσης αρκετά ζοφερή.Σύμφωνα με την Unesco, σχεδόν 100 πολιτιστικά μνημεία έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί σε όλη την Ουκρανία από τον πόλεμο.


 

«Τα μνημεία αυτά απειλούνται από αμέλεια, προγραμματισμένη κατεδάφιση, ακατάλληλη ανάπτυξη, τον καταστροφικό αντίκτυπο φυσικών καταστροφών ή την έλλειψη χρηματοδότησης», δήλωσε ο καθηγητής Dr. Hermann Parzinger, εκτελεστικός πρόεδρος της Europa Nostra.

 

Στόχος της δημοσίευσης  αυτού του καταλόγου είναι να σταλεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τις τοπικές κοινότητες και τους ακτιβιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς που κινητοποιούνται για τη διάσωση αυτών των απειλούμενων χώρων. Η πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης πρέπει να διατηρηθεί όχι μόνο ως μαρτυρία του κοινού μας παρελθόντος, της μνήμης και της ταυτότητάς μας, αλλά και ως καταλύτης για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την τόσο αναγκαία ειρηνική συνύπαρξη.

 

Γέφυρα Zogu, Αλβανία

Ένα σκληρό κομμάτι υποδομής που χαράζει το τοπίο του ποταμού Mat στη Βόρεια Αλβανία. Η γέφυρα Zogu ήταν μπροστά από την εποχή της όταν κατασκευάστηκε το 1927 με το εντυπωσιακό μήκος της και τις ατσάλινες αψίδες της.

 

Emarilda Leti

Γέφυρα Zogu, ΑλβανίαEmarilda Leti

Όμως, παρά την εντυπωσιακότητά της - σε τέτοιο βαθμό που η Αλβανία την ανακήρυξε Πολιτιστικό Μνημείο πρώτης κατηγορίας - η γέφυρα έχει περιέλθει σε κατάσταση αποσύνθεσης. Η κατασκευή δύο άλλων γεφυρών πιο πέρα κατά μήκος του ποταμού οδήγησε στο να μείνει η Zogu αχρησιμοποίητη, με αποτέλεσμα να μην συντηρείται σωστά.

 

Οι τουρίστες εξακολουθούν να επισκέπτονται τακτικά τη γέφυρα, αλλά κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς μία από τις κολώνες βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής.

 

Μονή Récollets, Βέλγιο

Στην πόλη Nivelles, νότια των Βρυξελλών, βρίσκεται η Μονή Récollets. Χτίστηκε το 1524 και είναι το μοναδικό πλήρως διατηρημένο παράδειγμα φραγκισκανικής αρχιτεκτονικής στο Βέλγιο. Το μοναστήρι είναι ένα ήσυχο σημείο όπου οι σκέψεις σας είναι επιρρεπείς να περιπλανηθούν στους διαδρόμους παράλληλα με τη μακρά ιστορία του τόπου.

 

Benoït Delaey

Μονή Récollets, Nivelles, ΒέλγιοBenoït Delaey

Ενώ το γοτθικό τμήμα της εκκλησίας του μοναστηριού ανακαινίστηκε το 1970 και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, το υπόλοιπο συγκρότημα καταρρέει πλέον. Ο μεγαλύτερος φόβος για το μοναστήρι προέρχεται από την απειλή ενός κτηματομεσίτη που αγόρασε ένα μεγάλο μέρος του συγκροτήματος το 2017. Ένα νέο σχέδιο που υποστηρίζεται από τις τοπικές αρχές θα μπορούσε να μειώσει τον ιστορικό χώρο σε ένα απλό γυαλιστερό σύνολο διαμερισμάτων.

 

Garden City La Butte Rouge, Γαλλία

Νότια του Παρισιού βρίσκεται το απίστευτο Garden City La Butte Rouge. Μέρος ενός έργου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1931 και 1965, αρχιτέκτονες και κηπουροί συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια νέα αντίληψη κοινωνικής στέγασης. 4.000 διαμερίσματα μοιράζονται έναν χώρο πρασίνου 70 εκταρίων, ο οποίος είναι εμπνευσμένος από τις σχολές αισθητικής Modern, Art Déco και Bauhaus.

 

Επαναστατική για την εποχή της, η ιδέα ήταν να δημιουργηθούν κοινωνικές κατοικίες που να βρίσκονται σε επαφή με τη φύση και την τέχνη. Αλλά η τοπική αρχή του Châtenay-Malabry θέλει να κατεδαφίσει την πόλη. Περίπου το 85% των κτιρίων κινδυνεύει με κατεδάφιση, η οποία όχι μόνο θα σημάνει το τέλος ενός εκπληκτικού κομματιού ιστορικής αρχιτεκτονικής, αλλά και τον εκτοπισμό των χιλιάδων κατοίκων που ζουν μέσα σε αυτό.

 

Ιστορικό κέντρο του Στόλμπεργκ, Γερμανία

Το Stolberg είναι μια από εκείνες τις μικρές γερμανικές πόλεις που σε μεταφέρουν αμέσως στο εργατικό παρελθόν της χώρας. Με έναν από τους μοναδικούς κεντρικούς δρόμους του ιστορικού κέντρου της Γερμανίας που επέζησε του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποτελεί ένα σπάνιο στολίδι της περιοχής.

 

Lutz Scheffler

Ιστορικό κέντρο του Stolberg, ΓερμανίαLutz Scheffler

Μέχρι τις φονικές πλημμύρες του καλοκαιριού του 2021. Όταν χείμαρροι νερού πέρασαν από τον υπερχειλισμένο ποταμό Βιχτ, 266 από τα 752 κτίρια του Στόλμπεργκ επλήγησαν. Η πόλη που έχει πληγεί από την κλιματική καταστροφή χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να ξαναχτιστεί και να θωρακιστεί για το μέλλον.

Λουτρά Ποσειδώνα, Ρουμανία

Τα ιαματικά λουτρά της Ρουμανίας αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα θέλγητρα για όποιον θέλει να περάσει λίγο χρόνο σε πολυτελή άνεση περιποίησης. Κρυμμένο ανάμεσα σε ένα ορεινό φαράγγι και τον ποταμό Cema βρίσκεται το Băile Herculane, μια λουτρόπολη που χρονολογείται από το 153 μ.Χ.

Το Băile Herculane έχει ζήσει τις αλλαγές της ιστορίας από τους Ρωμαίους ιδρυτές του μέχρι τη σημερινή ρουμανική εποχή. Τα σημερινά λουτρά κατασκευάστηκαν το 1883 και ήταν τα πιο σύγχρονα λουτρά στην Ευρώπη εκείνη την εποχή, προσκαλώντας επισκέπτες, μεταξύ των οποίων τη βασιλική οικογένεια των Αψβούργων και τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα της Αυστρίας.

Το θέρετρο έχει εγκαταλειφθεί από την πτώση του κομμουνισμού το 1989 και το 2019 κατέρρευσαν δύο τοίχοι και μια οροφή, ενώ ένας άλλος τοίχος θα καταρρεύσει το 2021. Χρειάζεται επειγόντως φροντίδα πριν καταρρεύσει εντελώς.

 

Παλάτι Ορλεάνης-Μπορμπόν, Ισπανία

Το παλάτι Orléans-Borbón, που αποτέλεσε κάποτε θερινή κατοικία της οικογένειας των δούκων του Μονπενσιέ, κοντά στο Κάντιθ, είναι ένα συνονθύλευμα εκφραστικών στυλ στα μέσα του 19ου αιώνα, όπως η νεομαυριτανική, η νεοαραβική αρχιτεκτονική και ένας κήπος με ρομαντικές επιρροές.

 

Η οικογένεια αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει βιαστικά το 1955, όταν πήγε στην εξορία. Έκτοτε, το ακίνητο έχει σιγά σιγά ερειπωθεί. Τελευταία φορά ανακαινίστηκε τη δεκαετία του '90, παρά την ιδιοκτησία του δήμου, δεν υπήρξε βιασύνη για την αποκατάσταση ή την επισκευή της άλλοτε παρακμιακής τοποθεσίας.

 

Φρούριο Crèvecoeur, Κάτω Χώρες

Στο Den Bosch βρίσκεται ένα κομμάτι της ιστορίας από την αρχή της νεοσύστατης χώρας των Κάτω Χωρών. Χτισμένο το 1587, το φρούριο Crèvecoeur αποτέλεσε στρατιωτικό οχυρό για τους Ολλανδούς κατά την πολιορκία του 's-Hertogenbosch το 1629 κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ισπανούς. Χρησιμοποιήθηκε και πάλι κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς ως προγεφύρωμα.

Η ιδιοκτησία σήμερα από το ολλανδικό Υπουργείο Άμυνας δεν εμπόδισε την εγκατάλειψη του φρουρίου. Οι δομές καταρρέουν και χρειάζονται επείγουσα αποκατάσταση πριν η ζημιά γίνει μη αναστρέψιμη. Υπάρχουν, ωστόσο, σχέδια για ένα νέο πάρκο που θα χρησιμοποιεί ιστορικά αμυντικά χαρακτηριστικά για να βοηθήσει στη διαχείριση του νερού, ώστε να προσπαθήσει να σταματήσει περαιτέρω ζημιές στο φρούριο.

 

 

 

 

Πηγή: euronews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου