Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Πως δρομολογείται η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα- Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά της Ελλάδας

 


Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων  φαίνεται πως θα καθίσουν επίσημα Ελλάδα και Βρετανία για τα γλυπτά του Παρθενώνα μετά από παρέμβαση της UNESCO Ο διάλογος θα ανοίξει για τον επαναπατρισμό των γλυπτών. Προς το παρόν δεν έχει οριστεί κάποια σαφής ημερομηνία, ενώ από την πλευρά της UNESCO θεωρείται σημαντικό βήμα να αρχίσει επίσημη συζήτηση.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι σκληρή με το Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, καθώς μια κίνηση απισθοχώρησης από την πλευρά του θα σημάνει και αλλαγή σελίδας ως μητροπολιτικού μουσείου που φιλοξενεί πολλούς ξένους πολιτιστικούς θησαυρούς. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί θεωρούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει καταστροφή για το μέλλον του Μουσείου.

Εδώ και δεκαετίες η  UNESCO διαμεσολαβεί προκειμένου να εξευρεθεί λύση μεταξύ των δυο χωρών. Ωστόσο, ο οργανισμός έχε πάρει θέση υπέρ της επανένωσης των γλυπτών με το μνημείο. Την επίσημη έναρξη των συζητήσεων ανακοίνωσε με αφορμή  τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων στις 18 Μαΐου, η Διακυβερνητική Επιτροπή της Unesco. Η εν λόγω επιτροπή είναι αρμόδια για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης (ICPRCP).

Εδώ και καιρός έχει αρχίσει η ανταλλαγή επιστολών για την εν λόγω συνάντηση, όπως αναφέρει ο οργανισμός «εν ευθέτω χρόνω»,  στην οποία αναμένεται την χώρα μας να  εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ενώ τη βρετανική ο κοινοβουλευτικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λόρδος Πάρκινσον.  Μπορεί η συνύπαρξη των δυο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων να κρίνεται σημαντική αλλά δεν αναμένονται θαύματα γιατί κατά το παρελθόν ο εν λόγω υπουργός έχει εκφράσει την υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στο Βρετανικό Μουσείο.

Υπερ της Ελλάδα

Όπλο στην ελληνική φαρέτρα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το γεγονός ότι Αμερικανικά Ιδρύματα έχουν επαναπατρίσει αντικείμενα που έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια περιόδων αποικισμού από τις χώρες προέλευσής τους. Τα Μπρονζέ Μπενίν, μια ομάδα αντικειμένων που λεηλατήθηκαν από τα βρετανικά στρατεύματα από το Βασίλειο του Μπενίν το 1897, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κύματος επαναπατρισμού.

Τον προηγούμενοΣεπτέμβριο, ένα συμβουλευτικό όργανο της UNESCO κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να «επανεξετάσει τη στάση του και να προχωρήσει σε έναν καλόπιστο διάλογο με την Ελλάδα». Το βρετανικό κοινοβούλιο δήλωσε ότι επειδή το μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από τη βρετανική κυβέρνηση και μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τα έργα που βρίσκονται στις συλλογές του, θα πρέπει να αποφασίσει για την τύχη των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σε δήλωσή της μετά την πρόταση της UNESCO, η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Λίνα Μενδώνη, ανέφερε ότι το θέμα "είναι διακυβερνητικής φύσης -σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της βρετανικής πλευράς ότι είναι θέμα του Βρετανικού Μουσείου- και κυρίως ότι η Ελλάδα έχει έγκυρη και νόμιμη αξίωση να απαιτήσει την επιστροφή των γλυπτών στον τόπο γέννησής τους".


Αντίθετο με το βρετανικό επιχείρημα περί παγκόσμιου πολιτιστικού τεκμηρίου  ευκολότερα προσβάσιμο στο μητροπολιτικό μουσείο του Λονδίνου το γεγονός της άρνησής του να επιστρέψει υλικό πληροφοριών στο  Ινστιτούτο Ψηφιακής Αρχαιολογίας (IDA) με έδρα την Οξφόρδη. Μάλιστα είδηση είχε γίνει το γεγονός ότι το ινστιτούτο σχεδίαζε να προσφύγει στο δικαστήριο κατά του Βρετανικού Μουσείου για την άρνησή του να επιτρέψει την τρισδιάστατη σάρωση ενός κομματιού των διάσημων μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η οργάνωση για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα The Guardian προτίθετο να καταθέσει αγωγή για να αποκτήσει πρόσβαση στα διάσημα αμφισβητούμενα γλυπτά, κάνοντας λόγο για άρνηση  ιδιότροπη και αυθαίρετη. Το ινστιτούτο, το οποίο έχει υποστηρίξει τις εκκλήσεις της Ελλάδας για επαναπατρισμό, σχεδίαζε να αναπαραγάγει μία από τις ανάγλυφες μετόπες από τη νότια πρόσοψη του ναού της Ακρόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου