Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Σήμερα συναυλία στο πλαίσιο του 12ου Συμποσίου Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης

 



Η βραβευμένη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του ΜΑΝΧΑΙΜ θα παρουσιάσει ένα μοναδικό κονσέρτο κλασικού ρεπερτορίου στην πλατεία του Ελληνικού Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του 12ου Συμποσίου Γλυπτικής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» βρίσκεται στο Ελληνικό Ιωαννίνων του Δήμου Κατσανοχωρίων.


Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει έργα που μιλούν για  την Ήπειρο και την ιστορία της,  για το ψωμί, για τον ευεργέτη, τον ξενιτεμένο, τον πνευματικό άνθρωπο, τον Ηπειρώτη μάστορα, το βοσκό, το γεωργό, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και τέλος για τη μάθηση. Το Μουσείο φιλοξενείται σ' ένα σχολείο, το οποίο κτίστηκε από  Ηπειρώτες μαστόρους με χρήματα του ευεργέτη Νικολάου Μαντελόπουλου. Κάποτε στέγαζε 150 παιδιά, που έδιναν ζωή και χαρά στον τόπο, ενώ τώρα έχει πολύ λίγα. Με τη λειτουργία του μουσείου επιχειρείται να υπάρξει ένα «αντίβαρο» στην απώλεια της πηγής ζωής, μέσω ενός πυρήνα αισθητικής κι ενός κυττάρου πολιτισμού. Κύρια επιδίωξη παραμένει η ανάδειξη της ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ' ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ' όλη μου τη ζωή. Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά μου. Κατά πώς γράφω σε παλιότερο κείμενό μου: "πετάγονταν σαν φύτρα ανάμεσα απ' ό,τι άλλο είχε συσσωρευτεί επάνω τους". Τίποτα απ' τη μετέπειτα θητεία μου στην τέχνη δεν μπορούσε να τα εμποδίσει να κάνουν την παρουσία τους. Απαιτούσαν πιεστικά πλαστική ερμηνεία, ζητούσαν έκφραση» γράφει ο καλλιτέχνης στην ιστοσελίδα του.

 

Για την ιστορία ο κ. Παπαγιάννης σπούδασε Γλυπτική στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθηνών με δάσκαλο τον Γιάννη Παππά. Ο ίδιος διετέλεσε Διευθυντής του Ά Εργαστηρίου Γλυπτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Άξιο λόγου είναι ότι ο Θεόδωρος Παπαγιάννης πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου δημιουργώντας μεγάλα γλυπτά στον δημόσιο χώρο. Επίσης στο πλαίσιο των ανταλλαγών προγραμμάτων Erasmus συνεργάζεται με πολλές Σχολές Καλών Τεχνών της Ευρώπης, και ειδικά τη Σχολή του Βερολίνου και της Brera, με τους καθηγητές David Evison και Paolo Galerani, δημιουργωντας workshops σε ομάδες σπουδαστών.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου