Πέμπτη 1 Ιουνίου 2023

Η Αγορά Μοδιάνο : Ένα ξεωχριστό μνημείο - Το λεύκωμα με τις αναμνήσεις





 Χώρος υψηλής αισθητικής, μια σύγχρονη σκεπαστή αγορά που άφησε εποχή, η Αγορά Μοδιάνο -ή αλλιώς «Κεντρική Αγορά Τροφίμων της Θεσσαλονίκης» αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα για την συμπρωτεύουσα. Δεν ήταν απλά μια σκεπαστή αγορά ή ένα σημείο συναλλαγής, αλλά ένα τοπόσημο, όπως οραματίστηκε ο ιδρυτής το 1930 Eli Modiano.  Ανανεωμένη σήμερα ξαναπαίρνει ζωή φιλοξενώντας και πάλι ένα μωσαϊκό ανθρώπων. 

Η ιστορία της αγοράς που είναι συνδεδεμένη με σύγχρονη πορεία της Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται  στο  λεύκωμα με τίτλο «ΑΓΟΡΑ ΜΟΔΙΑΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» από τις Εκδόσεις ΚΑΠΟΝ  επίσημα τη Τετάρτη 7 Ιουνίου.

Το «κουβάρι» της ιστορίας ξετυλίγεται:

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου το 1917, ο μηχανικός Eli Modiano και ο αρχιτέκτονας J. Oliphant αρχίζουν τον σχεδιασμό της Αγοράς. Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρισκόταν η Συναγωγή Talmud Torah, ενώ με βάση το Σχέδιο Εμπράρ -του Γάλλου αρχιτέκτονα-αρχαιολόγου Ernest Hebrard που είχε αναλάβει τον επανασχεδιασμό της Θεσσαλονίκης- στο σημείο αυτό προβλέπεται η δημιουργία παζαριών. Μάλιστα, ο γαλλικός τίτλος της Αγοράς στα σχέδια είναι “Bazar Central Salonique”.


Το 1925 ο Eli Modiano κατασκευάζει ένα επίμηκες, μονώροφο κτίριο με υπόγειο και εσωτερικά μπαλκόνια, συνολικής έκτασης περίπου 2.707 τ.μ. Η Αγορά Μοδιάνο γίνεται η πρώτη παραδοσιακή αγορά τροφίμων και μία από τις μεγαλύτερες κλειστές αγορές στη Θεσσαλονίκη. Μια πενταετία μετά, το 1930, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της Αγοράς, που συνοδεύονται από μία επιβλητική γιορτή που αποτελεί θέμα συζήτησης για όλη την πόλη για καιρό. Από την αρχή της λειτουργίας της συνδέθηκε στενά τόσο με την ιστορία της Εβραϊκής Κοινότητας, όσο και με τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης -καθώς στέγαζε τα καλύτερα καταστήματα και τα κορυφαία προϊόντα της πόλης.


 Αξίζει να αναφερθεί ότι το κτίριο χαρακτηρρίστηκε διατηρητέο το 1983 από το ΥΠΕΧΩΔΕ και το 1995 ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως χαρακτηριστικό δείγμα στοάς. Λουκέτο όμως μπήκε το 2016 καθώς έχουν κλείσει σταδιακά τα 144 καταστήματά της. Το 2017 υπογρφθηκε σύμβαση από το ΤΑΙΠΕΔ και η Αγορά πέρασε στον Όμιλος Φαίς. Ύστερα από μια πενταετία η Αγορά ανοίγει ξανά τις πύλες της με στόχο να στεγάσει ένα food market concept. 

Μέσα από τις χάρτινες σελίδες ξυπνούν αναμνήσεις, αρώματα και ιστορίες μιας άλλης εποχής:

 


Η έκδοση φιλοξενεί κείμενα πολιτικών, πανεπιστημιακών, επιχειρηματιών, αθλητών, θεσμικών φορέων της Θεσσαλονίκης, επιστημόνων που μοιράζονται συγκινητικές αναμνήσεις αλλά και αυθεντικές μαρτυρίες που έζησαν για πολλά χρόνια την «Στοά Μοδιάνο», οι οποίες σκιαγραφούν με χιούμορ και με έναν μοναδικό τρόπο «την εποχή που άφησε εποχή» και χαράκτηκε τόσο στο μυαλό όσο και στην ψυχή πολλών Θεσσαλονικέων.




Με αφορμή την επαναλειτουργία της Αγοράς Μοδιάνο από τον Όμιλο Φάις το Δεκέμβριο του 2022, οι συγγραφείς του βιβλίου διηγούνται ιστορίες και ανασύρουνν μνήμες από μνημειώδεις διασκεδάσεις και πολυσυζητημένα γλέντια, καθημερινά οικογενειακά ψώνια αλλά και εκλεκτές αγορές για ειδικές περιστάσεις, πνευματώδεις συζητήσεις και αιχμηρούς διαπληκτισμούς για να φτάσουμε στο σήμερα με αφηγήσεις για την ανακαίνιση και τα απαιτητικά βήματα αποπεράτωσης μέχρι το τελικό αποτέλεσμα και τη νέα εποχή της Αγοράς.


Συντονιστής της παρουσίασης είναι ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας.

Θα μιλήσουν οι:

Χασδάι Καπόν, Γενικός Διευθυντής Ομίλου Φάις

Ραχήλ Μισδραχή-Καπόν, Εκδότρια

Ευάγγελος Βενιζέλος, Πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή ΑΠΘ

Αναστάσιος Κωτσιόπουλος: Ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής Α.Π.Θ, Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών

Άγγελος Ρέντουλας, Αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος» και των Γαστρονομικών Εκδόσεων της Καθημερινής

Μαίρη Χατζάκου, Πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ Α.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου