Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κύπρο - Ερείπια μιας αρχαίας εμπορικής πόλης

 


Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στην επιφάνεια αρχαία πόλη  η οποία λέγεται ότι άκμασε μεταξύ του 1600 και του 1100 π.Χ.  Τα ερείπια ενός αρχαίου λιμανιού και μιας εμπορικής πόλης ανακαλύφθηκαν στο νότιο τμήμα του νησιού, κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξήγαγε το Σουηδικό Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. Τα ερείπια ενός αρχαίου λιμανιού και μιας εμπορικής πόλης ανακαλύφθηκαν στη νότια Κύπρο κατά τη διάρκεια ανασκαφών που διεξήγαγε το Σουηδικό Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπηρεσία αρχαιοτήτων του μεσογειακού νησιού.

 

Η αρχαία πόλη βρίσκεται στις όχθες της αλυκής της Λάρνακας, στα νότια του νησιού, και η πόλη, που υπολογίζεται ότι καλύπτει τουλάχιστον 25 εκτάρια, χρονολογείται από το τέλος της Εποχής του Χαλκού. Πιστεύεται ότι άκμασε μεταξύ 1.600 και 1.100 π.Χ., δήλωσε ο Γιώργος Γεωργίου, εκτελών χρέη διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου. «Ο πλούτος της πόλης φαίνεται να βασίστηκε στην παραγωγή χαλκού και στο εμπόριο με πολιτισμούς κοντά κα

Βρίσκεται στις όχθες της αλυκής της Λάρνακας, στα νότια του νησιού, και η πόλη, που υπολογίζεται ότι καλύπτει τουλάχιστον 25 εκτάρια, χρονολογείται από το τέλος της Εποχής του Χαλκού. Πιστεύεται ότι άκμασε μεταξύ 1.600 και 1.100 π.Χ., δήλωσε ο Γιώργος Γεωργίου, εκτελών χρέη διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.

«Ο πλούτος της πόλης φαίνεται να βασίστηκε στην παραγωγή χαλκού και στο εμπόριο με πολιτισμούς κοντά και μακριά», πρόσθεσε σε γραπτή απάντηση στο AFP. Τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών υποδηλώνουν την παρουσία ενός εμπορικού σταθμού, πρόσθεσε. Σύμφωνα με τη σουηδική ομάδα, οι τάφοι που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή τον Ιούλιο από ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ είναι από τους πιο πλούσιους που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στην περιοχή της Μεσογείου.

 

Ανακαλύφθηκαν βασιλικοί τάφοι

«Δεδομένου του πλούτου των ταφικών αντικειμένων, μπορούμε λογικά να υποθέσουμε ότι πρόκειται για βασιλικούς τάφους», δήλωσε ο Πέτερ Φίσερ, καθηγητής αρχαιολογίας και επικεφαλής της αποστολής, στην ιστοσελίδα του πανεπιστημίου. Οι τάφοι αποτελούνται από υπόγειους θαλάμους, στους οποίους η πρόσβαση γίνεται από ένα στενό πέρασμα από την επιφάνεια. «Βρήκαμε περισσότερα από 500 ολόκληρα αντικείμενα σε δύο τάφους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της σουηδικής αποστολής, η οποία πραγματοποιεί ανασκαφές γύρω από το Χάλα Σουλτάν Τεκέ από το 2010.

 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, περίπου τα μισά από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν εισήχθησαν από την Αίγυπτο, το Αφγανιστάν και την Ινδία. «Οι τάφοι περιείχαν ένα ευρύ φάσμα ταφικών αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων κεραμικών και διακοσμητικών αντικειμένων που παράγονται τοπικά, καθώς και πολυάριθμα κοσμήματα και άλλα εισαγόμενα αντικείμενα», αναφέρει ο Γεωργίου. Άλλα μεταλλικά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν περιλάμβαναν κοσμήματα από πολύτιμα μέταλλα, διαδήματα, στιλέτα, μαχαίρια, αιχμές δοράτων και έναν χάλκινο καθρέφτη, πρόσθεσε ο Κύπριος αξιωματούχος.

πήγη: lefigaro.fr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου