Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η εικαστική πλευρά του Νίκου Κούνδουρου

 


Μια άλλη πτυχή του πολυτάλαντου σκηνοθέτη Νίκου Κούνδουρου, το εικαστικό του ταλέντο θα θαυμάσουμε σε μια έκθεση 
 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου από τις 23 Νοεμβρίου σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Σπύρου ΜοσχονάΜε αφορμή την επιστροφή στο μεγάλο πανί, το καλοκαίρι του 2023, της ταινίας ο ΔΡΑΚΟΣ, της εμβληματικής νουάρ ταινίας που σόκαρε τη δεκαετία του ’50, σε αποκατεστημένες και ψηφιοποιημένες κόπιες από τη Filmtrade θα γνωρίσουμε τις εικαστικές ανησυχίες του αείμνηστου δημιουργού. Παράλληλα στο υπόγειο του κτιρίου θα εκτίθεται υλικό από το κινηματογραφικό έργο του Νίκου Κούνδουρου.





Ο Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 – 22 Φεβρουαρίου 2017) σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, ασχολήθηκε και με τα εικαστικά.

Η ζωγραφική του εμπνέεται από τη λαϊκή τέχνη, την κρητική παράδοση και την εκκλησιαστική ζωγραφική, κυρίως τη μεταβυζαντινή τέχνη της Κρήτης όπου γεννήθηκε. Η σχέση του με την εκκλησιαστική τέχνη ξεκίνησε, άλλωστε, από όταν ήταν πολύ μικρός, από τις θρησκευτικές εικόνες που συνέλεγε ο πατέρας του. Ο διάλογος μεταξύ του ασκητισμού της ζωγραφικής του και της πληθωρικής σκηνοθεσίας του, μετουσίωσαν τα βιώματά του σε έναν μοναδικό σύμπαν, κινηματογραφικό και εικαστικό.

                 


Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλίμου : Λεωφ. Ιωνίας 96 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου