Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024

To Μουσείο Boijmans Van Beuningen δεν αποχωρίστηκε έργο του van Gogh- Η σημασία του έργου




 Το Μουσείο Boijmans Van Beuningen ανακοίνωσε ότι απέκτησε το έργο Still Life with Potatoes, έργο της περιόδου 1886-87 του Vincent van Gogh. Ο πίνακας παρουσιάστηκε στις 11 Μαρτίου 2024 στο Depot Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ.

 


Ο πίνακας ήταν δανεισμένος στο Μουσείο Boijmans Van Beuningen για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Ο κίνδυνος με έναν μακροχρόνιο δανεισμό - ειδικά με ένα τόσο μεγάλο όνομα όπως ο Βίνσεντ βαν Γκογκ - είναι ότι ο ιδιοκτήτης θα ζητήσει την επιστροφή του ή θα τον πουλήσει, ενδεχομένως στο εξωτερικό. Η αγορά αυτή εξασφαλίζει ότι ο εν λόγω πίνακας του Βαν Γκογκ θα διατηρηθεί για την Εθνική Συλλογή Τέχνης. Αυτή η αγορά δεν θα είχε καταστεί δυνατή χωρίς τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Ένωσης Rembrandt, του Ταμείου Mondriaan, του VriendenLoterij, του Bruynzeel και ιδιωτών δωρητών και κληροδοτημάτων. Το μουσείο τους ευχαριστεί όλους για την καθοριστική υποστήριξή τους.


"
Η συλλογή μας περιλαμβάνει τώρα επτά πίνακες του Βίνσεντ βαν Γκογκ. Οι "Πατάτες" αποτελούν κομβικό σημείο στην εξέλιξή του: από τους σκοτεινούς πίνακες του Brabant στα υπέροχα πολύχρωμα έργα που ζωγράφισε στη Γαλλία" επεσήμανε  η διευθύντρια του Μουσείου Boijmans Van Beuningen Ina Klaassen. 







Συγκεκριμένα, ο Βίνσεντ βαν Γκογκ ζωγράφισε τη Νεκρή φύση με πατάτες στο Παρίσι, αφού σπούδασε για σύντομο χρονικό διάστημα στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας το 1885. Ενώ οι πίνακές του στη γενέτειρά του Brabant, όπως το πιο γνωστό έργο  οι Πατατοφάγοι είχαν μια σκοτεινή, περιορισμένη παλέτα. Στη Γαλλία εμπνεύστηκε να δημιουργήσει έργα με έντονα χρώματα.

 


Η σημασία του έργου

Η νεκρή φύση με πατάτες είναι ένα κομβικό έργο σε αυτή τη μετάβαση. Είναι λιγότερο μελαγχολικό σε σχέση με τα ολλανδικά έργα του και πολύ εκφραστικό. Ο καλλιτέχνης έγραψε στον αδελφό του Theo σχετικά με τη ζωγραφική και την απεικόνιση των πατατών. Ο Βαν Γκογκ έλεγε ότι ήθελε να απεικονίσει τις πατάτες με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνονται όπως είναι στην πραγματική ζωή. Ήθελε να δώσει την εντύπωση ότι θα μπορούσατε να τις πετάξετε.


 


"Το vereniging Rembrandt βοηθά τα μουσεία να αγοράζουν σπουδαία έργα τέχνης ώστε να μπορούν να τα δουν όλοι. Αυτή η ιδιαίτερη νεκρή φύση του Βίνσεντ Βαν Γκογκ είναι ένα από αυτά τα σπουδαία έργα. Όταν προέκυψε η ευκαιρία να αγοράσει αυτόν τον πίνακα, το μουσείο ζήτησε από το Vereniging Rembrandt γενναιόδωρη υποστήριξη, την οποία μπόρεσε να δώσει χάρη στη συμμετοχή των περίπου 17.500 μελών του"  ο διευθυντής Vereniging Rembrandt 
 Geert-Jan Janse.

 

 Πηγή : artdaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου