Δευτέρα 15 Απριλίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης: Η θεραπευτική πλευρά της καλλιτεχνικής έκφρασης

 



Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης και αξίζει να υμνήσουμε αυτό το θείο δώρο στον άνθρωπο. Η Τέχνη σε κάθε έκφανση της προσφέρει διαφορετικά οφέλη στον δημιουργό από την έκφραση έως την ικανοποίηση. Πλέον αξιοποιείται επίσημα  και  για θεραπευτικούς σκοπούς. Η θεραπεία μέσω τέχνης χρησιμοποιεί δημιουργικές διαδικασίες, κυρίως εικαστικές τέχνες όπως η ζωγραφική, το σχέδιο ή η γλυπτική, με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής υγείας και της συναισθηματικής ευεξίας.




Όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικές σωματικές ή ψυχικές ασθένειες, μπορεί να είναι δύσκολο να εκφράσουν με λόγια τις εμπειρίες τους. Οι θεραπευτές τέχνης υποστηρίζουν τους ανθρώπους να εξερευνήσουν και να επεξεργαστούν τις συντριπτικές σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες μέσω αναστοχασμού της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Αυτό διαφέρει από τα μαθήματα τέχνης, τα οποία συχνά επικεντρώνονται στις τεχνικές πτυχές του έργου τέχνης ή στην αισθητική του τελικού προϊόντος. Η θεραπεία μέσω τέχνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της θεραπείας για ένα ευρύ φάσμα σωματικών και ψυχικών παθήσεων. Έχει συνδεθεί με οφέλη που περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αυτογνωσίας, της κοινωνικής σύνδεσης και της συναισθηματικής ρύθμισης, ενώ μειώνει τα επίπεδα άγχους, ανησυχίας και ακόμη και τις βαθμολογίες πόνου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο Journal of Mental Health,  κατέγραψε ότι η θεραπεία τέχνης σχετίζεται με θετικά αποτελέσματα για παιδιά και εφήβους σε νοσοκομειακή μονάδα ψυχικής υγείας καθώς αποτελεί μια επιλογή για όσους δεν μπορούν να «βρουν» τις λέξεις. Σε πολλές περιπτώσεις  στη καθιερωμένη θεραπεία η εμπλοκή ενός ατόμου στις θεραπείες ομιλίας μπορεί να επηρεάζεται από τη φύση της ασθένειάς του,  ενας λεκτικός προβληματισμός είναι προαιρετικός στη θεραπεία τέχνης.

 Κατά το art therapy είναι δυνατόν, μετά την ολοκλήρωση ενός έργου τέχνης, ένα άτομο  να μπορεί να διερευνήσει το νόημα  συζητώντας με τον θεραπευτή τέχνης, μεταφράζοντας το άδηλο συμβολικό υλικό σε λεκτικό προβληματισμό.

Ωστόσο, καθώς το στοιχείο της ομιλίας είναι λιγότερο κεντρικό στη θεραπευτική διαδικασία, η θεραπεία τέχνης αποτελεί μια προσιτή επιλογή για άτομα που μπορεί να μην είναι σε θέση να βρουν τις λέξεις για να περιγράψουν τις εμπειρίες τους.

Η καλλιτεχνική θεραπεία:

·         έχει υποστηρίξει τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της ψυχικής υγείας για άτομα που έχουν βιώσει τραύμα, άτομα με διατροφικές διαταραχές, σχιζοφρένεια και άνοια, καθώς και για παιδιά με αυτισμό.

·         έχει  συνδεθεί με βελτιωμένα αποτελέσματα για άτομα με διάφορες σωματικές παθήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης και κόπωσης μεταξύ των ατόμων με καρκίνο, ενισχυμένη ψυχολογική σταθερότητα για ασθενείς με καρδιοπάθεια και βελτιωμένη κοινωνική σύνδεση μεταξύ των ατόμων που έχουν υποστεί τραυματική εγκεφαλική βλάβη.

·         έχει συσχετιστεί με βελτίωση της διάθεσης και των επιπέδων άγχους για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και με μείωση του πόνου, της κούρασης και της κατάθλιψης μεταξύ των ασθενών με παρηγορητική φροντίδα.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η θεραπεία τέχνης θα μπορούσε να υποστηρίξει άτομα με διάφορες παθήσεις υγείας:

Σε έρευνα δεδομένων από περισσότερα από έξι ετών σε ένα νοσοκομειακό τμήμα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αυστραλία εξετάστηκε εάν υπήρξε μείωση των περιοριστικών πρακτικών κατά τις περιόδους που προσφερόταν στη μονάδα θεραπεία μέσω τέχνης, σε σύγκριση με τις περιόδους που αυτή απουσίαζε. Ειδικότερα εντοπίστηκε σαφή συσχέτιση μεταξύ της παροχής καλλιτεχνικής θεραπείας και της μειωμένης συχνότητας απομόνωσης, σωματικού περιορισμού και ένεσης ηρεμιστικών στη μονάδα. Δεν αποσαφηνίστηκε ο ακριβής λόγος για τον οποίο συνέβη αυτό. Ωστόσο, η καλλιτεχνική θεραπεία μπορεί να μείωσε τα επίπεδα σοβαρής δυσφορίας μεταξύ των ασθενών, μειώνοντας και τα επεισόδια αυτοτραυματισμού. Η θεραπεία τέχνης θεωρήθηκε από τους εφήβους σε νοσοκομειακή ψυχιατρική περίθαλψη ως η πιο χρήσιμη παρέμβαση ομαδικής θεραπείας σε σύγκριση με άλλες ομάδες θεραπείας που βασίζονται στη συζήτηση και σε δημιουργικές δραστηριότητες.

 


Άλλη μελέτη του 2011 έδειξε μειωμένα συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες μεταξύ εφήβων που τυχαιοποιήθηκαν και έλαβαν θεραπεία τέχνης με επίκεντρο το τραύμα σε σύγκριση με μια ομάδα "ελέγχου" τεχνών και χειροτεχνίας. Ερευνητές εξηγούν πως η θεραπεία μέσω τέχνης βοηθά τους νέους να κατανοήσουν καλύτερα τις εμπειρίες τους  και γιατί μπορεί να μειωθεί το αίσθημα της δυσφορίας και να εκτονώσουν τα  συναισθήματά  τους

Με πληροφορίες από το theconversation.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου