Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Ο φύλακας άγγλος του Egon Schiele: Πως σώθηκε το έργο του


 



O Egon Schiele είχε άγγελο φύλακα ή μάλλον δυο…ο επιθεωρητής σιδηροδρόμων Heinrich Benesch γνώρισε για πρώτη φορά τον Έγκον Σίλε το 1908 και άρχισε να συλλέγει το έργο του το 1910. Ο Schiele, Αυστριακός  εξπρεσιονιστής καλλιτέχνης με επιρροές Art Nouveau, προστατευόμενος του Κλιμτ, είχε σχετικά περιορισμένα μέσα και προτιμούσε τα έργα σε χαρτί- εκτιμάται ότι παρήγαγε 3.000 σχέδια! Η υποστήριξή  του  Heinrich Benesch δεν ήταν αποκλειστικά οικονομική: Ο Benesch ήταν ο μόνος συλλέκτης που επισκέφθηκε τον Schiele κατά τη διάρκεια της σύντομης φυλάκισής του το 1912 γιατί έργα του θεωρήθηκαν πορνογραφικά και αυτά είχαν εκτεθεί σε χώρο που μπορούσαν να θεαθούν από παιδιά. Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του καλλιτέχνη το 1918 από Ισπανική Γρίπη, ο Benesch και ο γιος του, Otto, συνέβαλαν καθοριστικά στο να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη του.



Ως έφηβος, ο Otto συνόδευε τον πατέρα του σε εβδομαδιαίες επισκέψεις στο εργαστήριο του Schiele. Ο Όττο έκανε τελικά διδακτορικό στην ιστορία της τέχνης και παντρεύτηκε την Εύα Στάινερ, την οικογένεια της οποίας είχε ζωγραφίσει ο Σίλε το 1918. Το ζευγάρι εγκατέλειψε την Αυστρία για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το Anschluss και επέστρεψε το 1947, όταν ο Otto διορίστηκε διευθυντής του Μουσείου Albertina, το οποίο έχει σήμερα πολλά έργα του στην κατοχή του. Ο Heinrich Benesch απεβίωσε λίγο πριν από την άφιξή τους, αφήνοντας τη συλλογή του στον γιο του. Αν και η ειδικότητα του Otto Benesch ήταν ο Rembrandt, έγραψε αρκετά σημαντικά δοκίμια για τον Schiele. Ίσως το πιο σημαντικό, το 1951 δώρισε γενναιόδωρα 23 από τους Σιέλε του εκλιπόντος πατέρα του στην Albertina, εδραιώνοντας τη θέση της οικογένειας στην ιστορία του καλλιτέχνη.

Το Kallir Research Institute (KRI), ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που ιδρύθηκε το 2017 για να συνεχίσει και να επεκτείνει την έρευνα του ιστορικού τέχνης και εμπόρου έργων τέχνης Otto Kallir,  με αφορμή την Ημέρα Έρευνας Προελεύσεως, 10 Απριλίου, αφιερώνει μια εβδομάδα αναρτήσεων στα social media του  σε σημαίνοντες συλλέκτες των πρώτων χρόνων του Schiele. Οι προσπάθειές τους εδραίωσαν τη φήμη του Αυστριακού καλλιτέχνη και η σημερινή μας κατανόηση των προελεύσεων του Schiele βασίζεται ακόμη στην επιβίωση Οι προσπάθειές τους εδραίωσαν τη φήμη του Αυστριακού καλλιτέχνη, και η σημερινή μας κατανόηση της προέλευσης του Σίλε βασίζεται επίσης στη σωζόμενη τεκμηρίωση των θησαυρών τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου