Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Έκθεση για τα 150 χρόνια ανασκαφών στο Μουσείο Μυκόνου



Το  ψηφιδωτό του Διονύσου από την Οικία του Διονύσου στην Δήλο, αγάλματα και τοιχογραφίες, αλλά και αγγεία όπως οι Γαμικοί Λέβητες από τον Βόθρο της Κάθαρσης στη Ρήνεια έφερε η αρχαιολογική σκαπάνη στον γενέθλιο τόπο της Αρτέμιδας και του Απόλλωνα.

Ενάμισης αιώνας ανασκαφών συμπληρώνεται φέτος στην Δήλο και στη Ρήνεια καθώς και στην Μύκονο. Η επέτειος τιμάται από μια έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού των Ανέμων Εμβληματικά αρχαιολογικά ευρήματα περιλαμβάνει η περιοδική έκθεση  η οποία αντιστρέφει την σχέση αρχαίου εκθέματος και συνοδευτικού εποπτικού υλικού, καθώς προβάλλει ως πρωταγωνιστές τις σπουδαίες φωτογραφίες τεκμηρίωσης των ανασκαφών από τα αρχεία της Γαλλικής Σχολής Αθηνών και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στον νησί του φωτός το μουσείο μετά την ανακαίνιση και αναβάθμιση των αιθουσών της έκθεσης,  αλλά και τον εκσυγχρονισμό αποθηκών και οι χώρων εξυπηρέτησης κοινού ετοιμάζεται να υποδεχθεί πάλι επισκέπτες.














Μουσείο Δήλου 


 Στο πλαίσιο της ανακαίνισης δημιουργήθηκε, οργανώθηκε και εξοπλίστηκε σύγχρονο εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων. Στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου Δήλου, στη βάση του υφιστάμενου μουσειολογικού σχεδιασμού, αντικαταστάθηκαν οι προθήκες, προστέθηκε εποπτικό υλικό, τοποθετήθηκαν σύγχρονα φωτιστικά σώματα στις αίθουσες, ενώ δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να απολαύσει τους θησαυρούς του Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου, όπως λ.χ. τους περίφημους Λέοντες της Νάξου, η αίθουσα των οποίων αναβαθμίστηκε με την τοποθέτηση εποπτικού και ηχητικού υλικού. Το έργο ήταν ενταγμένο στο μεγάλο πρόγραμμα «Δήλος - Ανοικτό Μουσείο» που χρηματοδοτήθηκε από το τομεακό ΕΣΠΑ και τώρα είναι ενταγμενο στα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Παράλληλα, το επί δεκαετίες στερεωμένο με ικριώματα κολοσσικό άγαλμα του Γάιου Οφέλιου Φέρρου, έργο του 2ου/1ου αι. π.Χ. που αντιγράφει πραξιτελικά πρότυπα, αποδόθηκε και πάλι στο κοινό συντηρημένο και αποκατεστημένο, έργο που υλοποιήθηκε από την Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, υπό την διεύθυνση και τον συντονισμό του Εφόρου Δημήτρη Αθανασούλη, στα δύο μουσεία εργάστηκαν οι ακόλουθοι:

Αρχαιολογικό Μουσείο Δήλου:

Ζώζη Παπαδοπούλου, Μαρία Κουτσουμπού (επιμέλεια & συντονισμός), Θέμης Βάκουλης, Τάνια Πανάγου, Ιωάννης Σταϊκόπουλος, Γιάννης Μητσούλης, Γιάννης Αθανασόπουλος, Μίνα Γιαννιώτη, Δήμητρα Μαυροκορδάτου, Μάνθα Μπάλλιου, Ιωάννης Πιτσίκος, Μελίνα Μητροπούλου, Γιάννης Σερέκας, Πέτρος Φύτρος, Παναγιώτης Τουφεκλής, Δημήτρης Δίζος, Νίκος Φιλιππούσης, Ηρακλής Τσίκινης, Στέλλα Σοφρά, Γιώτα Τσιλίκη, Βασιλική Μπούρα, Ελένη Παπαδέα, Δώρα Ευαγγέλου, Γιώργος Λάππας, Ευαγγελία Τυπάλδου

Έκθεση για τα 150 χρλόνια ανασκφών στο Μουσείο Μυκόνου:

Ζώζη Παπαδοπούλου, Μαρία Κουτσουμπού (επιμέλεια & συντονισμός), Ιωάννης Σταϊκόπουλος, Ιωάννης Πιτσίκος, Φωτεινή Φωτοπούλου, Μάνθα Μπάλιου, Μελίνα Μητροπούλου, Γιάννης Σερέκας, Μιχάλης Πατεράκης, Σοκόλ Ντόμπρα, Πέτρος Φύτρος, Θέμης Βάκουλης, Μαρία Κονιώτη, Αγγελική Κουμνά, Μανώλης Ψαρρός, Ναντίνα Τακούση, Νίκος Χατζηιωάννου, Μανώλης Κωβαίος, Φρασκούλα Πατεράκη, Ανδρέας Κουκάς.

Εξωτερικοί συνεργάτες: Σπύρος Νάσαινας, Ακριβή Αναγνωστάκη, Νίκος Πασχαλίδης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου