Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Ο Λόρδος Μπάυρον, o μύθος και ο ήρωας μέσα από τα μάτια 50 σύγχρονων καλλιτεχνών

 


Με θαυμασμό παρατηρώ τα έργα 50  σύγχρονων διακεκριμένων καλλιτεχνών στο φουαγέ του Πολεμικού Μουσείου σε μια έκθεση για τον Λόρδο Μπάυρον. Νομίζω ότι ακούω τις ιαχές ενθουσιασμού, ότι αισθάνομαι την θέρμη  στην υποδοχή που του ετοίμασαν οι επαναστατημένοι Μεσολογγίτες κρατώντας δάφνες και εικονίσματα, όπως απεικονίζεται στο έργο του Βρυζάκη, έργο που φιλοξενείται στην Εθνική Πινακοθήκη. Η έκθεση με τίτλο «…Where grew the arts of war and peace…» - «...Όπου μεγάλωσαν οι τέχνες του πολέμου και της ειρήνης...»,  πραγματοποιείται  στο πλαίσιο του έτους «2024, Έτος Λόρδου Βύρωνα και Φιλελληνισμού», σε συνεργασία με το Μουσείο Φιλελληνισμού.

 





της Μαρίας Αλιμπέρτη

Ρομαντικός, ιδεαλιστής, οραματιστής ο φιλέλληνάς Λόρδος Βύρωνας αποτελεί πηγή θαυμασμού πέρα από το γεγονός ότι υπήρξε ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης. Η θυσία του να αγωνιστεί και τελικά να πεθάνει μέσα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι ενέπνευσε τους επαναστατημένους Έλληνες. Ακόμη και σήμερα συνεχίζει να αποτελεί σύμβολο για το έθνος μας, 200 χρόνια μετά από τον θάνατό του !

Τιμή στη μνήμη αυτής της σημαντικής προσωπικότητας αποδίδει και η έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο  με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών που προσπαθούν να αποδώσουν  την προσωπικότητα και την προσφορά του. 

Ο μύθος του ρομαντικού ποιητή, του έρωτα με την Ωραία των Αθηνών, η ποίησή του αποτελούν ερεθίσματα για δημιουργίαΈργα από διαφορετικά υλικά, με ποικίλες τεχνικές ρίχνουν φως στη ζωή και στην παρακαταθήκη του, σαν να ανοίγουν στο θεατή ένα παράθυρο …σαν να διαβάζει την παθιασμένη ποίηση του, άλλοτε μέσα από τα πορτραίτα και τις προτομές του και άλλοτε μέσα από αφηγηματικά έργα αποτυπωμένα σε διαφορετικά΄΄ά υλικά (τελάρα, μεταλλικό δίσκο, χάρτινο πιάτο κ.ά.). Στο φουαγέ του Πολεμικού Μουσείου ξετυλίγεται σαν ποτάμι η καλλιτεχνική αφήγηση, με φόντο τα ποιήματά του εκτίθενται τα έργα –προσωπικά ενσταλάγματα των δημιουργών.  Οι καλλιτέχνες μας προσφέρουν μια οπτική γωνία  στην πολυτάραχη ζωή του, στην βαθιά συναισθηματική ποίησή του , στο θάρρος και την προσφορά του στον αγώνα, ο μεγάλος οραματιστής γίνεται με αυτό τον τρόπο προσφιλής και οικείος 200 χρόνια μετά, σαν να οπτικοποιούν ένα ιδεατό, τον δικός μας ήρωας.

 

Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

 

Καλλιτέχνες που συμμετέχουν:

 

Γιάννης Αδαμάκης, Αγγελική Αντωνέα, Λυδία Βενιέρη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρίνα Βλαχάκη, Ανδρέας Γεωργιάδης, Μάρκος Γεωργιλάκης, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Φανης Γουλής, Μαρία Διακοδημητρίου, Φραγκίσκος Δουκάκης, Αργυρώ Δρίβα, Σταμάτης Ζάννος, Νίκος Ζήβας, Γωγώ Ιερομονάχου, Αποστόλης Ιτσκούδης, Πωλίνα Κασιμάτη, Ανδρέας Κοντέλλης, Θέμης Κοντογούρης, Φίλιππος Κούτρικας, Νίκος Λεοντόπουλος, Βασίλης Λιαούρης, Μηνάς Μαυρικάκης, Μάνος Μπατζόλης, Ισμήνη Μπονάτσου, Ρούλη Μπούα, Γιάννης Μπρούζος, Ανδρέας Νικολάου, Μαίρη Νταγιαντά, Θόδωρος Παπαγιάννης, Χρίστος Παπαδάκης, Δημήτρης Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Νίκος Περαντινός, Στέλιος Πετρουλάκης, Μιχάλης Σακαλής, Γιώργος Σαλταφέρος, Ιφιγένεια Σδούκου, Στέφανος Σουβατζόγλου, Βασίλης Σούλης, Κώστας Σπυριούνης, Μαρίνα Στελλάτου, Πραξιτέλης Τζανουλίνος, Νίκος Τριανταφύλλου, Κλαίρη Τσαλουχίδη-Χατζημηνά, Δήμος Φλέσσας, Μανώλης Χάρος.

 

Πολεμικό Μουσείο, Φουαγιέ Αμφιθεάτρου Πολεμικού Μουσείου, Ριζάρη 2, 10675 Αθήνα

Έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 9.00 – 19.00

Ελεύθερη είσοδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου