Στο Ναύπλιο, εκεί όπου η μνήμη ταξιδεύει με το κύμα και η ιστορία ανασαίνει στους κόλπους του παλιού τελωνείου, η θάλασσα γίνεται ξανά εικόνα, αφήγηση και στίχος. Όχι απλώς φόντο της καθημερινής ζωής, αλλά πνοή δημιουργίας και συλλογικής ταυτότητας. Από τα πέτρινα καραβοστάσια έως τα πρώτα πινέλα της νεοελληνικής ζωγραφικής, το νερό χαράζει πορείες πολιτισμού, εμπορίου, επιβίωσης και ονείρου.
Με την έκθεση «Θάλασσα, ζείδωρος πνοή», η πόλη υποδέχεται τον απόηχο μιας διεθνούς πολιτιστικής αποστολής και παραδίδεται ξανά στη τέχνη. Κάθε έργο γίνεται ένα παράθυρο προς το αόρατο: αναμνήσεις ταξιδιών, οράματα λιμανιών, ησυχία πριν τον απόπλου. Και η θάλασσα, πάντα εκεί, να ορίζει το σύνορο μεταξύ πραγματικού και ποιητικού χρόνου.
Η θάλασσα ως ζωτική πνοή
Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου εγκαινιάζουν την έκθεση με τίτλο «Θάλασσα, ζείδωρος πνοή», σηματοδοτώντας την επανενεργοποίηση του ανακαινισμένου χώρου του παλιού τελωνείου στο Ναύπλιο, ο οποίος παραδίδεται πλέον ως δυναμικός χώρος πολιτισμού στην πόλη.
Από τη Νέα Υόρκη στην ελληνική θάλασσα – μια επιμελητική συνέχεια
Η έκθεση αποτελεί εξέλιξη της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στα κτίρια του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και εμπλουτίζεται με νέα έργα Ελλήνων ζωγράφων, αναδεικνύοντας την πολυφωνία και τη δυναμική της νεότερης ελληνικής θαλασσογραφίας. Την επιμέλεια υπογράφει η ιστορικός τέχνης Λαμπρινή Καρακούρτη - Ορφανοπούλου, σε συνεργασία με την Έφη Αγαθονίκου, Διευθύντρια Συλλογών και Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης.
Η θάλασσα ως σύμβολο ζωής, εμπορίου και πολιτισμικής ταυτότητας
Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να ανακαλύψουν τη θάλασσα ως πηγή έμπνευσης, από την αρχαιότητα έως σήμερα, μέσα από τη ματιά νεοελλήνων ζωγράφων. Το λιμάνι, ως θεματικό κέντρο της θαλασσογραφίας, αναδεικνύεται ως σημείο καθημερινής ζωής, εμπορικής δραστηριότητας και πολιτισμικής συνάντησης, υπογραμμίζοντας την οικειότητα και ιστορική σημασία της θάλασσας στην ελληνική κοινωνία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου