Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Τροία: Η πόλη των μύθων φέρνει στο φως νέα στοιχεία για τον Τρωικό Πόλεμο

 




Στην αυγή του ηρωισμού και της θεϊκής παρέμβασης, η Τροία κυριάρχησε ως το σκηνικό της Ιλιάδας, του έπους που ύμνησε την ανδρεία και την τιμή. Θεοί και ήρωες συγκρούστηκαν για την τιμή και τον έρωτα. Η Τροία Κατακτήθηκε με δόλο, από Δούρειο Ίππο, και αποτέλεσε την απαρχή για το πιο αγαπημένο ταξίδι επιστροφής, αυτό του Οδυσσέα.  Η πτώση της, δηλαδή, άνοιξε τον δρόμο για την Οδύσσεια — το πιο αγαπημένο ταξίδι επιστροφής στην ελληνική λογοτεχνία. Σήμερα, αιώνες μετά, η ίδια γη που κάποτε βούιζε από μάχες αποκαλύπτει νέα ίχνη του πολέμου. Η γη αυτή συνεχίζει να μιλά, αποκαλύπτοντας νέα ευρήματα μιας ιστορίας που ενέπνευσε γενιές.

Ανασκαφές με στόχο την ιστορική αλήθεια πίσω από τον μύθο

Οι φετινές ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Τροίας, στην επαρχία Τσανάκαλε της Τουρκίας, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Legacy for the Future» και υποστηρίζονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Ρουστέμ Ασλάν, η ομάδα επικεντρώνεται στα στρώματα καταστροφής της Ύστερης Εποχής του Χαλκού — γύρω στο 1200 π.Χ. — που συνδέονται με τον θρυλικό Τρωικό Πόλεμο.

Ευρήματα που μαρτυρούν πολεμική δραστηριότητα

Ήδη από τις πρώτες ημέρες της φετινής περιόδου, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν συγκεντρώσεις από σφεντονόλιθους ηλικίας 3.500 ετών, φτιαγμένους από πηλό και ποταμίσιες πέτρες, μπροστά από το παλάτι της Φάσης VI. Η πυκνότητα και η θέση τους υποδηλώνουν στρατιωτική χρήση, είτε για άμυνα είτε για επίθεση. Παρόμοια ευρήματα, όπως αιχμές βελών και στρώματα καύσης, έχουν εντοπιστεί σε προηγούμενες ανασκαφές κοντά στα τείχη και το παλάτι.

Αναζητώντας τα ίχνη της καταστροφής

Η ομάδα εστιάζει σε περιοχές μεταξύ της αγοράς, του παλατιού και των αμυντικών τειχών, αναζητώντας ενδείξεις όπως όπλα ενσωματωμένα σε στρώματα φωτιάς και βιαστικά θαμμένους σκελετούς — χαρακτηριστικά σημάδια βίαιης σύγκρουσης. Οι προηγούμενες ανασκαφές των Carl Blegen και Manfred Korfmann είχαν αποκαλύψει στρώματα καταστροφής με σκελετούς και πολεμικά ευρήματα, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η Τροία υπέστη πολεμική καταστροφή.

Η Τροία ως πολιτισμικός σύνδεσμος με τους Μυκηναίους

Η πόλη της Τροίας διατηρούσε στενές πολιτισμικές και εμπορικές σχέσεις με τους Μυκηναίους Έλληνες, μοιραζόμενη στοιχεία γλώσσας, θρησκείας και υλικού πολιτισμού. Οι στρώσεις VI και VII αντιστοιχούν στην εποχή που περιγράφεται στην Ιλιάδα, με την πολιορκία της πόλης από τις δυνάμεις του Αγαμέμνονα.

Από τον μύθο στην αρχαιολογική τεκμηρίωση

Παρότι η ιστορική ακρίβεια του Τρωικού Πολέμου παραμένει αμφιλεγόμενη, οι ανασκαφές συνεχίζουν να φέρνουν στο φως στοιχεία που γεφυρώνουν τον μύθο με την πραγματικότητα. Η ανακάλυψη των σφεντονόλιθων, των αιχμών βελών και των στρωμάτων καταστροφής ενισχύει την άποψη ότι η Τροία υπήρξε θέατρο σημαντικών συγκρούσεων, πιθανώς αυτών που ενέπνευσαν τον Όμηρο.

Πηγή: hurriyetdailynews.com, archeology. com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου