Η παράσταση «Οι Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ», που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάιο στο ΚΘΒΕ, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η πρεμιέρα θα δοθεί την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025 στις 21.00, με τον Θωμά Μοσχόπουλο να υπογράφει και να σκηνοθετεί ένα έργο που ισορροπεί ανάμεσα στην παρωδία και τον σαρκασμό, συνομιλώντας ανοιχτά με τον Σάμιουελ Μπέκετ.
Δύο Δελφίνοι, ο Καζιμίρ και ο Φιλιντόρ, περιμένουν την απόφαση για το ποιος θα στεφθεί βασιλιάς. Ο πρώτος ανυπόμονος και αυταρχικός, ο δεύτερος πράος και ευγενικός – ή μήπως όχι; Ανάμεσά τους ένας υπηρέτης, υπεύθυνος για την ασφάλειά τους, παρακολουθεί την αγωνία της αναμονής, ενώ το μεγάλο ρολόι δείχνει λάθος μηνύματα για τον χρόνο, δημιουργώντας ένα κλίμα απειλής και αβεβαιότητας.
Εξουσία και υπαρξιακή αγωνία
Η παράσταση εξερευνά με χιούμορ και φιλοσοφική διάθεση τα θέματα της εξουσίας και του ανταγωνισμού. Οι χαρακτήρες πασχίζουν να επικοινωνήσουν, αλλά η επικοινωνία σαμποτάρεται από λεκτικά παιχνίδια και κωμικές στιχομυθίες. Η πάλη για τον θρόνο μετατρέπεται σταδιακά σε υπαρξιακή αγωνία, καθώς οι δύο Δελφίνοι βιώνουν μια πορεία πτώσης και έκπτωσης.
Με σκηνικά και κοστούμια του Βασίλη Παπατσαρούχα, φωτισμούς της Σοφίας Αλεξιάδου και κίνηση της Σοφίας Παπανικάνδρου, η παράσταση δημιουργεί ένα κλειστοφοβικό περιβάλλον που εντείνει την αίσθηση της αναμονής και της απειλής.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται ο Δημήτρης Ναζίρης ως Φιλιντόρ, η Έφη Σταμούλη ως Καζιμίρ και ο Στέλιος Χρυσαφίδης ως Υπηρέτης, πλαισιωμένοι από μια ομάδα νέων ηθοποιών που ενισχύουν τη δυναμική της σκηνικής δράσης.
Η νέα δουλειά του Θωμά Μοσχόπουλου δεν είναι απλώς μια θεατρική εμπειρία, αλλά μια αλληγορία για την εξουσία, την αναμονή και την ανθρώπινη αγωνία. Ένα έργο που προκαλεί, συγκινεί και προσκαλεί το κοινό να αναμετρηθεί με τα όρια της επικοινωνίας και της επιβίωσης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου