Μετά από δύο συνεχόμενες χρονιές επιτυχίας και αλλεπάλληλα sold out, η παράσταση «Βρικόλακες» σε απόδοση και σκηνοθεσία της Αναστασίας Παπαστάθη ολοκληρώνει τον κύκλο της για φέτος την Κυριακή 31 Μαΐου στο Θέατρο RADAR. Το έργο του Χένρικ Ίψεν, ένα από τα πιο τολμηρά και διαχρονικά κείμενα της παγκόσμιας δραματουργίας, συνεχίζει να συγκινεί και να προβληματίζει το κοινό.
Δύο χρόνια επιτυχίας και συνεχόμενων sold out
Η παράσταση «Βρικόλακες» επιστρέφει για τις τελευταίες της παραστάσεις, έχοντας ήδη κατακτήσει κοινό και κριτικούς. Η σκηνοθετική ματιά της Αναστασίας Παπαστάθη αναδεικνύει τη σύγχρονη διάσταση του έργου, φωτίζοντας τις κοινωνικές και ψυχολογικές συγκρούσεις που ο Ίψεν τόλμησε να φέρει στη σκηνή το 1881.
Το έργο, που αρχικά προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις λόγω της κριτικής του απέναντι στην υποκρισία, τον καθωσπρεπισμό και τις μικροαστικές αντιλήψεις, θεωρείται σήμερα ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της παγκόσμιας θεατρικής λογοτεχνίας.
Η υπόθεση: Μυστικά, κληρονομιά και η αλήθεια που επιστρέφει
Η Ελένα Άλβινγκ ετοιμάζεται να εγκαινιάσει ένα ορφανοτροφείο στη μνήμη του συζύγου της, επιχειρώντας να διατηρήσει την εικόνα του «άψογου» λοχαγού Άλβινγκ. Πίσω όμως από τη βιτρίνα κρύβονται σκοτεινά μυστικά που η ίδια προσπαθεί να θάψει.
Ο γιος της, Όσβαλντ, επιστρέφει στο σπίτι φέροντας την ασθένεια που κληρονόμησε από τον πατέρα του. Ο πάστορας Μάντερς βρίσκεται αντιμέτωπος με απρόβλεπτες αποκαλύψεις, ενώ η Ρεγγίνα καλείται να αντιμετωπίσει την αλήθεια για την καταγωγή της.
Οι ήρωες συγκρούονται με τις επιλογές τους, τα κοινωνικά στερεότυπα και την κληρονομιά των προηγούμενων γενεών – τους «βρικόλακες» που στοιχειώνουν τη ζωή τους.
Η σκηνοθετική ματιά της Αναστασίας Παπαστάθη
Η σκηνοθέτις σημειώνει ότι ο Ίψεν, μέσα από την οικογένεια Άλβινγκ, θίγει ζητήματα που παραμένουν επίκαιρα την κοινωνική υποκρισία, την κληρονομικότητα και τις συνέπειές της, τη θέση της γυναίκας και την ανάγκη χειραφέτησης, την αυτοδιάθεση, ακόμη και το ζήτημα της ευθανασίας, που εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού.
Η παράσταση αναδεικνύει τη διαχρονικότητα του έργου και τη δύναμή του να συνομιλεί με το σήμερα.
Συντελεστές και διανομή
Απόδοση – Σκηνοθεσία: Αναστασία Παπαστάθη
Σκηνικά – Κοστούμια: Κυριακή Πανούτσου
Μουσική επιμέλεια: Πάνος Φορτούνας
Φωτισμοί: Αναστασία Παπαστάθη
Φωτογραφίες: Τζούλια Χατζηκωστάκη
Επικοινωνία: Αντώνης Κοκολάκης
Ερμηνεύουν (αλφαβητικά):
Σοφία Αγγελικοπούλου – Ρεγγίνα
Μιχάλης Καλιότσος – Ένγκστραντ
Αναστασία Παπαστάθη – Κυρία Άλβινγκ
Θοδωρής Σκούρτας – Πάστορας Μάντερς
Νεκτάριος Φαρμάκης – Όσβαλντ Άλβινγκ
Πληροφορίες παραστάσεων
Ημέρες & ώρες:
Παρασκευή & Σάββατο 21:00
Κυριακή 19:00
Διάρκεια: 120’ (με διάλειμμα 10’)
Προπώληση: https://www.more.com/theater/brikolakes/

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου