Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2026

Ιστορικός Περίπατος γύρω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο – Δύο αιώνες ιστορίας στο κέντρο της Αθήνας




Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο διοργανώνει έναν απογευματινό ιστορικό περίπατο που φωτίζει δύο αιώνες αθηναϊκής ιστορίας μέσα από έναν μικρό αλλά εμβληματικό τόπο. Με οδηγό τον αρχαιολόγο Δρα Κώστα Πασχαλίδη, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν πώς η περιοχή γύρω από το Μουσείο εξελίχθηκε από έναν οθωμανικό αμπελώνα σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς πυρήνες της πόλης.


Μια διαδρομή που ενώνει παρελθόν και παρόν

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου, από τις 18:00 έως τις 19:30, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο προσκαλεί το κοινό σε έναν ιστορικό περίπατο που ξετυλίγει το χρονικό του ελληνικού κράτους μέσα από τα γεγονότα που σημάδεψαν την περιοχή της Πατησίων. Η αφήγηση ξεκινά από την εποχή που το οικόπεδο του Μουσείου ήταν ένας μικρός τουρκικός αμπελώνας και συνεχίζει με επεισόδια, μεταμορφώσεις και περιπέτειες δύο αιώνων, μέχρι τη σημερινή περίοδο, λίγο πριν από την επικείμενη κτηριακή και εκθεσιακή επέκταση του Μουσείου.


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ως σημείο αναφοράς

Ο Δρ. Πασχαλίδης θα αναδείξει πώς η περιοχή γύρω από το Μουσείο αποτέλεσε καθρέφτη της εξέλιξης της Αθήνας: από την οθωμανική περίοδο, στη συγκρότηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, στην αστική ανάπτυξη του 19ου και 20ού αιώνα, έως τη σύγχρονη πόλη.

Ο περίπατος προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να συνδεθεί η ιστορία του Μουσείου με την ιστορία της ίδιας της πρωτεύουσας, μέσα από κτίρια, δρόμους, μνήμες και αφηγήσεις που συνθέτουν το παλίμψηστο της περιοχής.


Πρακτικές πληροφορίες

Ημερομηνία: Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

Ώρα: 18:00–19:30

Σημείο συνάντησης: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Διεύθυνση: Πατησίων 44, 10682 Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου