Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Μάθημα κατά της σχολικής βίας με ταινία μικρού μήκους από μαθητές


Της Μαρίας Αλιμπέρτη

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα... “ αυτούς τους στίχους σιγοτραγούδησα βλέποντας το βιντεάκι που μου έστειλε μια φίλη. Με μοναδικό τρόπο μαθητές της ΣΤ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Παραλίας Πατρών με την βοήθεια του δάσκαλου τους, Στάθη Ντούκα καυτηρίασαν τον σχολικό εκφοβισμό, ελλινιστί bulling, μέσα από την δημιουργία μιας ταινίας μικρού μήκους υπό τον τίτλο “οι μάσκες πέφτουν”!


Με αφορμή την Ημέρα κατά της Σχολικής βίας και του εκφοβισμού που είναι στις 6 Μαρτίουοι μαθητές επέδειξαν επαγγελματισμό με μοναδικά πειστικές ερμηνείες : φόρεσαν τις μάσκες της απάθειας και υποδύθηκαν ότι δέχονται τις εκδηλώσεις βίας των συμμαθητών τους. Μέσα από αυτή την ωραία σύλληψη του δασκάλου περιγράφεται ο στιγματισμός του πιο αδύναμου στην σχολική κοινότητα. Η “ψευτομαγκιά” των “τσαμπουκαλίδων” και η ταυτόχρονη απομόνωση των πιο ευαίσθητων αποδόθηκε τέλεια σκηνοθετικά μέσα στο σχολικό προαύλιο.
Σημαντικότερο όλων συνιστά το μήνυμα που θέλουν να στείλουν μαθητές και δάσκαλος: δεν πρέπει να μένουμε αμέτοχοι σε τέτοια φαινόμενα. Η παθητική στάση που επιφέρει ο φόβος καθιστά και τους αθώους συνένοχους. Με μια συμβολική κίνηση οι μαθητές-ηθοποιοί έδωσαν το καλό παράδειγμα: πέταξαν τις μάσκες! Ενωμένοι νίκησαν την βία, νίκησα τον φόβο!
Πραγματικά αποτελεί μια συγκινητικά υπέροχη πρωτοβουλία που αφυπνίζει μικρούς και μεγάλους. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους δημιουργούς που διάλεξαν έναν τόσο δημιουργικό τρόπο για να μας πουν μια μεγάλη αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου